Ţările în curs de dezvoltare au plătit o sumă record de 443,5 miliarde de dolari în 2022 pentru a-şi achita din datoriile publice, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut la nivel global, potrivit Băncii Mondiale, citată de CNBC.
Aceasta a fost o creştere de 5% faţă de anul precedent, iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi pentru cele mai sărace ţări din lume.
Costul deservirii datoriilor pentru cele mai sărace 24 de naţiuni din lume ar putea creşte cu până la 39% în 2023 şi 2024, potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind Datoria Internaţională, publicat miercuri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nivelurile record ale datoriei şi ratele ridicate ale dobânzilor au pus multe ţări pe calea crizei. Cu fiecare trimestru în care ratele dobânzilor rămân ridicate rezultă că mai multe ţări în curs de dezvoltare intră în dificultate şi se confruntă cu alegerea dificilă de a-şi deservi datoriile publice sau de a investi în sănătatea publică, educaţie şi infrastructură”, a declarat Indermit Gill, economistul şef al Băncii Mondiale şi vicepreşedinte senior pentru economia dezvoltării.
Subliniind gravitatea situaţiei, Banca Mondială a spus că în ultimii trei ani au existat 18 intrări n incapacitate de plată, în 10 ţări în curs de dezvoltare, mai mult decât totalul din ultimele două decenii la un loc.
Lista include incapacităţi de plată în Ghana, Sri Lanka şi Zambia, printre altele.
Există 28 de ţări eligibile să împrumute de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare a Băncii Mondiale, o facilitate destinată să ajute cele mai sărace naţiuni ale lumii.
Acestea sunt acum expuse unui risc ridicat de criză a datoriilor, în timp ce 11 sunt deja în dificultate, a spus Banca Mondială în raport.
Creşterea ratelor dobânzilor la nivel global şi un dolar american puternic au făcut ca naţiunile îndatorate să înregistreze costuri mai mari pentru serviciul datoriilor.
Mai mult de o treime din datoria externă a ţărilor în curs de dezvoltare implică rate variabile ale dobânzii, care sunt vulnerabile la fluctuaţii bruşte, a spus Banca Mondială.
Finanţare bancară multilaterală
Băncile multilaterale, inclusiv Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, şi-au intensificat eforturile pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să-şi refinanţeze datoria, pe măsură ce noile opţiuni de finanţare din surse private scad.
În 2022, creditorii privaţi au primit rambursări cu 185 de miliarde de dolari mai mult decât au acordat împrumuturi în ţările în curs de dezvoltare, pentru prima dată din 2015 când a avut loc această inversare, se arată în raport.
Banca Mondială a declarat că băncile multilaterale au oferit 115 miliarde de dolari în noi forme de finanţare cu costuri reduse pentru ţările în curs de dezvoltare, în 2022, aproximativ jumătate peovenind chiar de la Banca Mondială.
Prin intermediul Asociaţiei sale internaţionale de dezvoltare, Banca Mondială a declarat că a oferit anul trecut finanţare nouă pentru aceste ţări cu 16,9 miliarde de dolari mai mult decât a primit rambursări.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a făcut din reducerea datoriilor naţiunilor în curs de dezvoltare o piatră de temelie în angajamentul ei cu liderii mondiali. Ea a îndemnat creditorii internaţionali, cum ar fi China, să ofere o anumită formă de scutire urgentă a datoriilor ţărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu incapacitate de plată, argumentând că acest lucru ar aduce beneficii economiei globale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.