Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda de referinţă peste aşteptări, cu 1 punct procentual, la 8,5%, mărind costul împrumuturilor, deoarece slăbiciunea rublei a amplificat presiunile inflaţioniste exercitate de o piaţă a forţei de muncă limitată şi cererea puternică a consumatorilor, transmite Reuters.
Aceasta este prima majorare a dobânzilor efectuată de banca centrală rusă în mai mult de un an, după ce a inversat treptat o creştere de urgenţă, până la 20%, din februarie anul trecut, efectuată în urma invadării Ucrainei. Invazia a determinat Occidentul să impună sancţiuni Moscovei.
Ultima sa reducere a dobânzii cheie, la 7,5%, a avut loc în septembrie.
Riscurile pro-inflaţioniste au crescut semnificativ pe termen mediu”, a spus banca vineri, într-un comunicat.
”Creşterea cererii interne depăşeşte capacitatea de extindere a producţiei, inclusiv din cauza disponibilităţii limitate a resurselor de muncă”, potrivit instituţiei financiare.
Aceasta a consolidat presiunea inflaţionistă persistentă, a spus acesta, în timp ce deprecierea rublei din acest an ”amplifică semnificativ riscurile pro-inflaţioniste”.
Banca centrală şi-a majorat prognoza pentru inflaţia de la sfârşitul anului de la 4,5-6,5% la 5,0-6,5% şi a declarat că menţine deschisă posibilitatea unor noi creşteri a dobânzii la întâlnirile viitoare.
DECIZIE SURPRIZĂ
Decizia i-a surprins pe analiştii intervievaţi de Reuters, care prognozaseră o creştere de 0,50 de puncte procentuale.
Cu toate acestea, unii analişti şi-au revizuit previziunile în ultimele zile pentru a anticipa o creştere şi mai mare, deoarece datele privind inflaţia din această săptămână au arătat o creştere a aşteptărilor inflaţioniste ale gospodăriilor pentru iulie şi o accelerare a creşterii săptămânale a preţurilor de consum din Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.