O filială a Băncii Agricole Ruse din Luxemburg ar putea aplica imediat la SWIFT pentru ”a permite în mod eficient accesul” băncii la sistemul internaţional de plăţi, în termen de 30 de zile, au transmis Naţiunile Unite Rusiei, într-o scrisoare, văzută vineri de Reuters.
”SWIFT a confirmat că RSHB Capital S.A. va fi eligibilă să solicite aderarea şi accesul la SWIFT pentru tranzacţii cu alimente şi îngrăşăminte, pe baza statutului său actual de emitent de titluri de creanţă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, pe 28 august.
Guterres a subliniat patru măsuri pe care Naţiunile Unite le-ar putea facilita pentru a îmbunătăţi exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei, în încercarea de a convinge Moscova să revină la un acord care a permis exportul sigur de cereale ucrainene la Marea Neagră.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El i-a spus lui Lavrov că ONU este gata să treacă imediat la toate măsurile, ”pe baza înţelegerii clare a faptului că realizarea lor va duce la revenirea Federaţiei Ruse la Iniţiativa Mării Negre şi la reluarea completă a operaţiunilor”.
Ministerul rus de Externe şi-a exprimat miercurea trecută scepticismul, într-o declaraţie, faţă de propunerile făcute de Guterres.
”În loc de scutiri efective de la sancţiuni, tot ce a primit Rusia a fost o nouă doză de promisiuni din partea Secretariatului ONU”, se arată în comunicat.
”Aceste propuneri recente nu conţin elemente noi şi nu pot servi drept fundaţie pentru realizarea vreunui progres tangibil în ceea ce priveşte readucerea la normal a exporturilor noastre agricole”.
Rusia a renunţat la acord în iulie, la un an după ce a fost intermediat de ONU şi Turcia pentru a combate criza alimentară globală despre care ONU a spus că a fost agravată de invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei.
Ucraina şi Rusia sunt ambele exportatoare de cereale.
ACCES LA SWIFT
Moscova s-a plâns că exporturile sale se confruntă cu obstacole şi că nu ajungeau suficiente cereale ucrainene către ţările care au nevoie de ele, în temeiul acordului de la Marea Neagră.
Ucraina a exportat aproape 33 de milioane de tone metrice de cereale în temeiul pactului, despre care ONU a spus că a beneficiat statelor sărace, ajutând la scăderea preţurilor alimentelor cu peste 20% la nivel global.
Exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei nu fac obiectul sancţiunilor occidentale, dar Moscova a spus că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea transporturilor.
O cerere cheie a Rusiei a fost reconectarea Băncii Agricole Ruse, Rosselkhozbank, la sistemul internaţional de plăţi SWIFT. Acesta a fost întrerupt de Uniunea Europeană în iunie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.
Guterres a spus, din punct de vedere operaţional, că propunerea ONU ar vedea filiala RAB acţionând în esenţă ca un intermediar între instituţiile financiare globale şi RAB din Moscova.
Filiala ar putea face schimb de mesaje pe SWIFT cu băncile globale. Apoi ar putea transmite acele mesaje către RAB pe sistemul de mesagerie rusesc numit SPFS.
”SWIFT a confirmat deja că un proces accelerat de aplicare ar putea fi posibil, aducând timpul pentru acces efectiv în 30 de zile”, a scris Guterres.
ASIGURARE PENTRU EXPORTURI RUSICE Guterres a mai spus că o facilitate de asigurare co-sponsorizată de ONU pentru exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti ar putea fi finalizată cu Lloyd's of London şi un asigurator principal ”să fie gata de operaţionalizare în 4-6 săptămâni”.
”Facilitatea va furniza produse de asigurare cheie pentru exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti, începând cu asigurarea mărfurilor şi, potenţial, extinzându-se pentru a include şi cocă şi P&1”, a scris Guterres.
Naţiunile Unite ar sprijini platforma ajutând la creşterea numărului de participanţi pe piaţă ”cu scopul final de a reduce costurile de asigurare pentru exportatorii ruşi”.
Directorul general al Lloyd's, John Neal, a mai declarat joi, pentru Reuters, că Lloyd's este în discuţii cu Naţiunile Unite pentru asigurarea asigurării transporturilor de cereale din Ucraina, în cazul în care acordul cu cereale la Marea Neagră poate fi reînviat.
Guterres i-a mai spus lui Lavrov că Naţiunile Unite ar putea continua să ajute la deblocarea activelor legate de companiile ruseşti de îngrăşăminte din Uniunea Europeană, dar el a spus că Moscova trebuie să furnizeze o listă de conturi sau active specifice şi trebuie stabilit un punct de referinţă convenit.
Companiile ruse de îngrăşăminte ar trebui, de asemenea, să solicite derogări autorităţilor naţionale din UE, iar ONU s-ar implica cu UE cu privire la aceste cereri.
A patra măsură prezentată de Guterres a fost dorinţa ONU de a explora în continuare modalităţi de a facilita accesul în porturile UE pentru navele ruseşti care transportă produse agricole.
”A avut loc deja un angajament cu Comisia Europeană şi cu autorităţi portuare selectate (Germania, Belgia, Spania, Ţările de Jos) pentru a evalua starea actuală”, a scris el.
”ONU poate ajuta la clarificarea procesului de autorizare pentru diferite porturi din UE şi poate colabora cu omologii ruşi pentru obţinerea autorizaţiilor/permiselor înainte de plecare, dacă este necesar”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.