Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, avertizează că România are cele mai mari deficite din Uniunea Europeană, deficitul bugetar şi deficitul extern şi afirmă că această situaţie „foarte foarte grea” trebuie ţinută „cât de cât” sub control. Dăianu adaugă că va exista un puseu inflaţionist pentru că rămân „aceste tarife de bază, acest 10%”, cu referire la ultimul anunţ al lui Donald Trump privind reducerea substanţială a taxelor reciproce timp de 90 de zile, de 10%, „cu efect imediat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Aşteptările, şi inflaţioniste, dar şi adversiunea faţă de risc, care şi ea creşte, vor face ca antreprenorii să stea în expectativă. Investiţiile, unele nu vor fi întreprinse, nu vor creşte, comerţul oricum va scădea pe plan mondial. Acesta este un context extrem, extrem de nenorocit pentru lume în general, are impact sever şi asupra Europei”, a declarat Daniel Dăianu la Digi 24.

Acesta spune că impactul va fi şi asupra României, fiindcă este o economie mică, iar „ceea ce negăjeşte cel mai mult” este că România are „deficite foarte mari”.

„Nu numai deficitul bugetar, avem şi un deficit extern, este vorba despre deficitul de cont curent, care sunt singulare, sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Această situaţie foarte, foarte grea a noastră, din punct de vedere al dezechilibrelor, trebuie să fie ţinută cât de cât sub control”, a mai spus Daniel Dăianu.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat că acesta este un an mai dificil, din punct de vedere economic şi fiscal, nu doar pentru România, ci pentru întregul continent european.

„Suntem într-o situaţie generată, practic, de acel deficit de gemene, despre care a vorbit şi domnul Dăianu, pe bună dreptate, este un dezechilibru structural care nu s-a născut azi în România, din păcate, ci în ultimii zece ani s-a generat acest deficit de gemene. Se poate reechilibra situaţia pe termen mediu, dar pentru a închide anul în condiţii acceptabile, avem într-adevăr, nevoie de măsuri. Nu mă aştept în niciun caz să avem probleme lunile viitoare din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.

Ministrul Finanţelor a spus, în legătură cu deficitul bugetar, că la sfârşit de februarie, spre exemplu, a fost sub deficitul din februarie 2024.

„Sunt specialişti care spun că suntem în grafic, şi cu siguranţă vor fi specialişti care vor spune că deficitul este foarte mare. Important pentru noi este să ţinem sub control cheltuile şi să investim. Investiţiile trebuie să meargă aşa încât să genereze creştere economică şi să păstrăm locurile de muncă. Investiţiile merg bine, proiectele sunt deja mult mai mature decât în 2024 şi se vede deja din absorţia de fonduri europene care a crescut semnificativ faţă de 2024. Dacă păstrăm aceste tendinţe, putem să închidem bine anul”, a mai spus Tanczos Barna.

La începutul lunii aprilie, Dăianu atrăgea atenţia că doar reducerea cheltuielilor şi îmbunătăţirea colectării ANAF nu sunt suficiente pentru acoperirea deficitului bugetar, adăugând că o revizuire a taxelor este „inevitabilă”.

„Această teză că numai prin restrângere înseamnă că nu suntem serioşi. Trebuie să restrângem cheltuieli într-adevăr. Sunt bani puţini care nu sunt folosiţi cum trebuie. Trebuie să facem şi o reformă a statului, care asta nu se rezumă numai la o restrângere a cheltuielilor. Şi trebuie să creştem veniturile fiscale”, a afirmat Dăianu.

Şi preşedintele interimar Ilie Bolojan a avertizat că, „într-o situaţie limită, se poate ajunge la creşteri de taxe”.

Miercuri seară, preşedintele american Donald Trump a anunţat că suspendă pe o perioadă de 90 de zile suprataxele vamale ”reciproce”, cu excepţia Chinei, căreia i-a impus taxe vamale de 125%.

„Ţinând cont de lipsa de respect de care China a dat dovadă faţă de pieţele mondiale, cresc prin prezenta tarifele aplicate Chinei de către Statele Unite ale Americii la 125%, cu efect imediat. (...). Invers, ţinând cont că peste 75 de ţări i-au sunat pe reprezentanţii Statelor Unite, inclusiv departamentele Comerţului, Trezoreriei şi USTR, să negocieze o soluţie a subiectelor discutate cu privire la comerţ, bariere comerciale, taxe vamale, manipularea monedei şi tarife nemomnetare şi că aceste ţări nu au răspuns, la sugestia mea puternică, în niciun fel împotriva Statelor Unite, am autorizat o pauză de 90 de zile şi o reducere substanţială a taxelor reciproce în această perioadă, de 10%, tot cu efect imediat”, a scris Donald Trump într-un mesaj pe reţeaua Truth Social.

Decizia surprinzătoare a preşedintelui american de a suspenda majoritatea taxelor vamale ridicate pe care tocmai le impusese în cazul a zeci de ţări a adus joi o uşurare pentru pieţele bursiere mondiale afectate, chiar dacă a intensificat războiul comercial al SUA cu China.

Răsturnarea de situaţie de miercuri a lui Trump, care a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce noile tarife vamale drastice au intrat în vigoare pentru majoritatea partenerilor comerciali, a urmat celui mai intens episod de volatilitate a pieţelor financiare de la începutul pandemiei de COVID-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.