Grupul KMG International (KMGI), fostul Grup Rompetrol, a anunţat joi că autorităţile române au aprobat tranzacţia încheiată la finele anului trecut între acţionarul său unic, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC), tranzacţie prin care CEFC preia 51% din KMG International.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

„Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potenţialul resurselor energetice din Kazahstan şi de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităţilor în contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezintă o oportunitate excepţională pentru KMGI din perspectiva extinderii operaţiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investiţiilor”, a declarat Zhanat Tussupbekov, director general al KMG International.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El afirmă că o atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active.

”În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multiplicatoare în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv”, a adăugat oficialul KMG International.

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre. 

”Grupul KMGI devine astfel o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest şi de Est, care va asigura atât o creştere a performanţelor operaţionale şi financiare ale Grupului, cât şi o extindere a activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional”, subliniază reprezentanţii grupului.

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International. 

”Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o  etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă”, adaugă ei.

Conform acordului dintre KMG şi CEFC, compania chineză va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii din China şi Europa. În acelaşi timp, KMG va continua să livreze ţiţei către subsidiara sa KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.