Comisarul britanic pentru informaţii Elizabeth Denham a solicitat emiterea de urgenţă a unui mandat pentru a percheziţiona sediul din Londra al firmei de consultanţă Cambridge Analytica (CA), acuzată că l-a ajutat pe preşedintele Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016 folosind datele personale a milioane de utilizatori Facebook fără acordul acestora, scrie The Guardian.
Denham a spus că, de asemenea, a cerut ca Facebook să oprească un audit de date pentru Cambridge Analytica pentru că ar putea influenţa ancheta.
Consultanţi de securitate ai firmei Stroz Friedberg, care a fost angajată de Facebook pentru a conduce auditul, se aflau la sediul CA atunci când au fost rugaţi să plece de către Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO) pentru ca autorităţile să îşi continue investigaţia. Facebook a fost de acord să îşi oprească cercetările de la sediul CA, la cererea ICO.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Cambridge Analytica nu a răspuns la cererea comisarului pentru informaţii în timp util. Astfel, comisarul a solicitat un mandat pentru a obţine informaţii şi acces la sisteme şi dovezile legate de investigaţia sa”, a spus un purtător de cuvânt al ICO.
Preşedintele comitetului pentru cultură, Damian Collins, a afirmat că este extraordinar faptul că investigatori ai Facebook au fost prezenţi la sediul CA şi a pus la îndoială motivele lor. "Ni s-a spus acest lucru noaptea trecută şi nu cred că comisarul ştia la acel moment. De acest lucru se vor ocupa autorităţile. Facebook a trimis analişti şi avocaţi numiţi de ei, ce scop aveau acolo, nu putem şti”, a spus Collins. "Îngrijorarea este: au sustras informaţii sau dovezi care ar fi putut fi vitale investigaţiei? Este corect din partea lor că s-au retras dar este uimitor că se aflau acolo de la bun început”, a adăugat el.
La finalul săptămânii trecute au apărut informaţii că firma de consultanţă pentru campanii electorale Cambridge Analytica a avut acces neautorizat la zeci de milioane de conturi de Facebook.
În plus, luni, Channel 4 a publicat un material în care doi jurnalişti care pretind că sunt membri ai unei familii importante din Sri Lanka au stat de vorbă cu directori ai Cambridge Analytica pentru a afla tacticile companiei. În cadrul discuţiilor, Alexander Nix, una dintre cele mai importante figuri ale companiei, a vorbit despre modalităţile de a şantaja politicieni pe care compania la care lucrează le poate pune în practică: "Căutările adânci sunt interesante, dar la fel de eficient este şi să vorbeşti cu persoana în cauză şi să îi faci o propunere care e prea bună pentru a fi reală şi să te asiguri că ai filmat totul. Ştii, genul acesta de tactici sunt foarte eficiente, dovezi video instante de corupţie, să le pui pe internet, genul acesta de lucruri”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.