Asociaţia “Moldova Vrea Autostradă” cere explicaţii conducerii CNAIR, după ce termenul de finalizare a evaluării procedurii de achiziţie pentru unul dintre loturile autostrăzii A8, respectiv Miercurea Nirajului - Sărăţeni, a fost extins până la 31 decembrie anul viitor.
Totodată, asociaţia MVA consideră că fie asistăm la “un act de incapacitate administrativă gravă“ la nivelul CNAIR, fie este vorba de “un act ostil“, făcut împotriva oamenilor care cer ca Autostrada Unirii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş să fie realizată cât mai rapid.
“Am luat act cu stupoare de extinderea până la data 31.12.2025 (!!!) în portalul SEAP (SICAP) a termenului de finalizare a evaluării procedurii de achiziţie publică a serviciilor de proiectare tehnică şi executie pentru lotul 1b Miercurea Nirajului - Sărăţeni al sectorului montan al Autostrăzii Unirii (A8). Procedura a avut termen de depunere a ofertelor până în 19.08.2024, primindu-se două oferte din partea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia), respectiv Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) – INFRAVIS S.R.L. (Turcia – România). Valoarea de licitaţie a contractului, finanţat prin Programul Transport 2021-2027, este de aproximativ 3,35 miliarde lei (fără TVA), iar durata pentru proiectare şi execuţie este de 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuţie). Efectiv nu putem înţelege ce se întâmplă şi care este motivul pentru care o astfel de evaluare, cu numai doi participanţi, ar trebui să se întindă pe o perioadă de peste 16 luni de zile“, au precizat luni reprezentanţii asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, într-un comunicat de presă.
Asociaţia MVA susţine că nu există o justificare raţională în acest caz şi consideră că este “fie un act de incapacitate administrativă gravă la nivelul CNAIR, fie un act ostil, cu rea-voinţă, făcut împotriva interesului public, a legii şi a milioane de români care au cerut ca Autostrada Unirii să fie realizată în cel mai scurt timp posibil“.
“Cerem revizuirea de urgenţă a termenului de finalizare a evaluării comunicat pe SEAP (SICAP) şi finalizarea cu celeritate a procedurii de atribuire a contractului de achizitie publică, pentru ca această situaţie de blocaj să nu se perpetueze inclusiv la alte loturi din Autostrada Unirii A8, în contextul în care ne dorim atragerea a cât mai multor resurse nerambursabile din Programul Transport 2021-2027”, a declarat Flaviu Manea, preşedintele MVA.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că au identificat în SEAP numeroase alte proceduri de licitaţie pe infrastructura rutieră mare, aflate în diferite etape de evaluare, şi care nu au primit termene atât de îndepărtate pentru finalizarea procedurilor.
“Facem apel la nivel guvernamental pentru luarea de măsuri cu privire la această situaţie alarmantă“, au mai precizat reprezentanţii MVA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.