Companiile de stat şi private au înregistrat pierderi semnificative mai ales din 2008, de când a început criza, dar pierd şi în prezent foarte mulţi bani din cauză că nu au angajaţi trezorieri specializaţi care să gestioneze fluctuaţiile de curs valutar, a declarat joi pentru News.ro Oana Doroftei, vicepreşedintele Asociaţiei Trezorierilor din România (ATR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Riscul valutar este un aspect foarte important, iar fluctuaţiile valutare în România au adus pierderi semnificative firmelor care nu au fost pregătite să-şi gestioneze riscul de curs valutar, tocmai din cauză că nu avut angajaţi specialişti trezorieri. Aceştia ar fi trebuit să propună soluţii de gestionare a riscului de curs valutar pe baza cunoaşterii în profunzime a activităţii companiei la care lucrează. Dincolo de variatiile cursului valutar, riscul de fluctuaţii pe rata dobânzii este semnificativ, cu atât mai mult cu cât suntem într-un moment în care avem dobânzi minime”, a declarat joi pentru News.ro Oana Doroftei, vicepreşedintele asociaţiei.

Aceasta estimează că ne aşteptăm în continuare la creşteri ale dobânzilor, astfel că va fi presiune de creştere a costurilor de finanţare.

În sarcina trezorierului intră atribuţii diverse legate de cash-flow, dar şi de riscul valutar, spune reprezentantul ATR.

”Cu privire la funcţia de trezorier, aceasta este foarte puţin cunoscută şi standardizată, iar beneficiile unei astfel de poziţii în cadrul companiei nu se cunosc la adevăratul nivel. În plus, multe companii au alocat sarcinile legate de trezorerie directorilor financiari. Trezoreria se învaţă, în cea mai mare parte, la locul de muncă, pentru că în şcoală se predau doar noţiunile de bază”, adaugă ea.

În acest sens, Asociaţia Trezorierilor din România se implică în două direcţii, spune ea.

”Prima direcţie se referă la prmovarea ideii că orice companie poate beneficia de avantaje de pe urma unei resurse dedicate, specializate pentru gestionarea trezoreriei. A doua direcţie priveşte promovarea României ca o destinaţie pentru companiile multinaţionale care îşi pot centraliza activitatea de trezorerie aici”, a menţionat Oana Doroftei.

Asociaţia Trezorierilor din România (ATR) şi Team Innovation Media organizează joi cea de-a treia ediţie a Conferinţei Anuale a Asociaţiei Trezorierilor din România.

Evenimentul reuneşte CEO, CFO, Trezorieri, Cashflow Controller şi alţi specialişti în finanţe corporative sau pieţe de capital, ce fac parte din mari corporaţii româneşti sau multinaţionale din domenii diverse de activitate. La eveniment sunt prezenţi atât specialişti din instituţiile de stat, cât şi din companiile private, atât din bănci cât şi corporaţii.

Înfiinţată la începutul anului 2015, Asociaţia Trezorierilor din România (ATR) este o organizaţie profesională non-profit, creată cu scopul de a susţine interesele profesionale ale membrilor săi, privind exercitarea profesiunilor legate de domeniile de trezorerie corporativă, finanţe corporative, pieţe financiare şi de capital.

Obiectivele asociaţiei sunt in principal de a contribui la crearea unei pieţe financiare mature şi concurenţiale, de a promova colaborarea şi schimbul de idei între membrii săi şi de a promova profesia de trezorier corporatist. Se urmăreşte, de asemenea, implicarea activă în pregătirea profesioniştilor în trezorerie corporativă prin traininguri şi prin întâlniri de schimb de experienţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.