Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită statului român să îşi definească poziţia legată de prosumatori. „Orice observator atent poate remarca în ultima perioadă o abordare apocaliptică a viitorului sistemului energetic naţional în absolut toate comunicatele ANRE, TRANSELECTRICA, Furnizori şi producători, asociaţiile lor de profil cu privire la prosumatori şi excesul de energie injectat de aceştia în reţele”, arată APCE, într-un comunicat de presă. Ei mai spun că este momentul ca statul Român să ne spună clar dacă îşi mai doreşte să aibă energie verde injectată în reţea de către prosumatori sau nu, daca îşi doreşte să atingă ţintele de decarbonizare impuse de UE sau nu, îşi doreşte să respecte sau nu obligaţiile asumate pentru a accesa fonduri europene enorme de zeci de miliarde de euro pentru energie regenerabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului, există informaţii de presă în care se spun următoarele:

„• Haos în sistemul energetic. Hidroelectrica a fost deconectată.

• Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiţi să dezechilibreze reţelele.

• Transelectrica a început să socotească energia injectată de prosumatori în sistemul energetic naţional.

• Prosumatorii au ajuns la aceeaşi capacitate instalată cu cea a parcurilor fotovoltaice – şeful ANRE.

• Frecvenţa sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a creşterii regenerabilelor, spune şeful Dispeceratului Energetic Naţional. «Tehnicienii caută soluţii»”.

Sursa citată adaugă că voalat sau pe faţă, prosumatorii sunt de vină în toate cazurile de mai sus.

„Suntem absolut de acord că, odată ce orice român/firma poate să îşi producă fotovoltaic toată sau aproape toată cantitatea de energie necesară pe timpul zilei, am creat o problemă. Dar, asta nu este problema noastră, este problema statului şi a autorităţilor/companiilor din energie din subordine. Reforma, schimbarea şi retehnologizarea sistemului energetic naţional nu sunt în fişa postului prosumatorilor. În mod paradoxal, Transelectrica se plânge că nu are stocare, Operatorii de Distribuţie că reţelele sunt slabe şi insuficient dezvoltate, că există impredictibilitate în producţia fotovoltaică şi eoliană şi vine apocalipsa energetică pentru că populaţia şi industria şi-au scăzut consumul”, mai spune sursa menţionată.

Un joc de-a „şoarecele şi pisica” care începe să devină plictisitor, mai transmite APCE.

„Ştim, este an electoral şi peste 200.000 de votanţi nu pot fi deranjaţi de măsuri nepopulare anul acesta. Cu toate acestea, prosumatorii doresc să afle pozitionarea Statului Roman si a instituţiilor din subordine care ar trebui să lucreze pentru ei şi nu împotriva lor”, mai precizează comunicatul.

Concret, A.P.C.E. doreşte să afle la modul concret poziţia de susţinere sau nu a prosumatorilor de către Ministerul Energiei, Guvernul României, ANRE şi Transelectrica.

Pentru că, în ultima vreme, nu asistăm decât la „văicăreli” şi scenarii apocaliptice din partea acestor instituţii ale statului român cu privire la energia produsă de prosumatori.

„Este momentul ca statul român să ne spună clar dacă îşi mai doreşte să aibă energie verde injectată în reţea de către prosumatori sau nu, daca îşi doreşte să atingă ţintele de decarbonizare impuse de UE sau nu, îşi doreşte să respecte sau nu obligaţiile asumate pentru a accesa fonduri europene enorme de zeci de miliarde de euro pentru energie regenerabilă. Prosumatorii doresc sa stie daca pe termen lung ar trebui incurajati sa investeasca ei înşişi în stocare spre a deveni cat mai aproape de o independenţă energetică deoarece aşa cum s-a demonstrat deja în Romania, privaţii fac spitale eficiente, privaţii fac energie verde, haideţi să ne ocupăm atunci individual... şi de stocare”, mai spune sursa amintită.

A.P.C.E. consideră că stocarea este şi va fi o urgenţă a sistemului energetic naţional. Solicitam Guvernului ca în programul Casa Verde 2024 să se includă in mod obligatoriu şi un sprijin pentru componenta de stocare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.