Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), alături de mai multe organizaţii, a cerut duminică Guvernului să menţină neschimbat modul de funcţionare al Pilonului II de pensii, ca reacţie la informaţia potrivit căreia Executivul vrea să suspende contribuţiile în a doua jumătate a acestui an.
Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.
Proiectul prevede o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi ”suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”.
Totodată, proiectul vizează o contribuţie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuţie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit.
În plus, proiectul prevede o contribuţie a angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaţi.
APAPR şi mai multe organizaţii au făcut apel către Guvern de a lăsa neschimbat modul de funcţionare a Pilonului II.
”Noi, organizaţiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul României pentru a menţine neschimbată legislaţia şi principiile de funcţionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaţionale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum şi analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, se arată în comunicat.
Scrisoarea este semnată de APAPR, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), Camera de Comerţ Americană din România (AmCham România), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Asociaţia Administratorilor Independenţi (AAI), Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), CFA România (CFA) şi Confederaţia Patronală Concordia (Concordia).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...