Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au subscris, în primele trei luni ale acestui an, prime brute în valoare de 2,71 miliarde lei (570 milioane euro), în creştere cu 7,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, a anunţat, miercuri, autoritatea. Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA a crescut până la 970 milioane lei (205 milioane euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Tendinţa de consolidare a pieţei asigurărilor de viaţă a continuat şi pe parcursul trimestrului I al anului 2019. Aceasta a înregistrat o creştere de 8,75%, în comparaţie cu intervalul similar al anului 2018. Cu toate acestea, piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS)”, se arată în comunicat.

La sfârşitul lunii martie a anului 2019 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR), potrivit ASF.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, ratele SCR şi MCR, calculate la nivelul pieţei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR, pe ansamblul întregii pieţe, s-a situat la un nivel de 1,70, iar rata MCR la o valoare de 3,93.

”La 31 martie 2019, activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită”, se arată în comunicat.

Piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare dintre cele 28 de societăţi autorizate, potrivit ASF.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul până la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

”Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4,65%. La 31 martie 2019, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 33%), respectiv 12 luni (33%)”, se arată în comunicat.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut uşor, cu aproximativ 3%, în trimestrul I al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 609 lei. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.