Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 156,44 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2024, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior, arată un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Volatilitatea a crescut pe pieţele financiare în cea de a doua parte anului 2024, pe fondul unor evenimente geopolitice şi economice majore, precum alegerile europene şi americane sau noi provocări determinate de transformările preconizate în politica economică a SUA, inclusiv posibilitatea introducerii tarifelor comerciale şi măsuri pentru reducerea şi simplificarea reglementărilor pieţelor financiare, ce ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei globale. Aceşti factori menţin un nivel ridicat de inertitudine, cu toate că principalele bănci centrale au depus eforturi pentru relaxarea condiţiilor financiare şi reducerea ratelor dobânzii. Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 156,44 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2024, în creştere cu 19% comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior”, arată raportul ASF.

 Raportat la luna iunie 2024, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 5,3%. Astfel, la finalul anului 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 150,88 miliarde lei, cu 19% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 5,55 miliarde de lei, cu 17% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 9,06%, la finalul lunii decembrie 2024.

”Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacţionează pe pieţe financiare sunt evaluate prin marcare la piaţă, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deţinute în portofolii. În această situaţie, evoluţia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potenţiale episoade de volatilitate, fiind influenţată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună rezilienţă în urma şocurilor care au afectat pieţele financiare în trecut”, se menţionează în raport.

La 31 decembrie 2024, erau înscrişi 9,12 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,86 milioane participanţi. Numărul participanţilor din  sistemul pensiilor administrate privat a fost de 8,29 milioane persoane, faţă de 8,15 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2023, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 833 mii de persoane, comparativ cu 710.800 de persoane înregistrate la 31 decembrie 2023.

Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 72% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii decembrie 2024, un procent de 23% a fost investit în acţiuni.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.