Cultivatorii de roşii din judeţul Arad care deţin sere sau solarii reclamă că Ministerul Agriculturii a impus condiţii ”prea aspre” pentru obţinerea ajutorului de 3.000 de euro pentru producerea tomatelor timpurii. În judeţ, în zonele cu tradiţie în cutivarea roşiilor, doar câteva cereri au fost depuse, deşi există sute de sere şi solarii, dar proprietarii nu îndeplinesc cerinţele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zona Macea - Curtici este renumită pentru culturile de roşii, sute de localnici având sere şi solarii în care produc tomate timpurii, însă majoritatea nu se încadrează în condiţiile impuse de Ministerul Agriculturii pentru subvenţia de 3.000 de euro acordată o dată pe an începând din 2017.

Cultivatorii arădeni spun că ministerul a impus condiţii ”prea aspre” şi că acest ajutor se adresează unui număr mic de producători de tomate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În judeţul Arad, există mii de solarii, mai ales în zonele Curtici, Macea, Seleuş şi Socodor, însă doar câţiva localnici din fiecare comună pot primi bani.

La Macea sunt 50 de producători care cultivă în spaţii închise şi îşi vând marfa în pieţe, dar numai patru şi-au depus dosare pentru a obţine subvenţia.

”Am solicitat aceşti bani, dar am aflat că nu mă încadrez în condiţii. Trebuie să ai minimum 1.000 de metri pătraţi de seră sau solariu. Eu am un solariu de 570 de metri pătraţi în grădină şi am vrut să mai construiesc unul pentru a beneficia de ajutorul de la stat, dar totuşi nu merită investiţia, pentru că subvenţia este mică, având în vedere costurile cu încălzirea acestor sere, lucru absolut necesar pentru a putea avea roşii în extrasezon”, spune Florin Mariţa, din Macea.

Şi producătorii din Curtici sunt dezamăgiţi că nu pot primi bani de la stat. Aici există 200 de solarii sau sere din care tomatele ajung în pieţe, dar numai trei localnici au depus în termen cereri pentru cei 3.000 de euro.

”Puţini au sere atât de mari. Vă daţi seama că aici grădinile au 1.200 de metri pătraţi, nu ai cum să pui un solariu de 1.000 de metri pătraţi doar pentru roşii dacă mai vrei să cultivi şi altceva. În plus, o altă condiţie este să se cultive iarna şi producţia să fie vândută până în luna mai inclusiv. Asta înseamnă cheltuieli imense cu încălzirea solariilor, dacă vrei ca în lunile de iarnă să ai producţie”, a declarat primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban.

La Direcţia Agricolă Arad au fost depuse pentru tot judeţul doar 198 de cereri de ajutor de la stat, deşi există câteva mii de solarii şi sere în judeţ, marea majoritate prea mici pentru a se încadra în condiţiile impuse.

”Dacă Ministerul Agriculturii voia să ne ajute cu adevărat, nu să-şi facă imagine, nu existau condiţii atât de aspre”, spune un alt cultivator din Curtici.

Guvernul a aprobat, în 27 ianuarie, o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi printr-un program să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern în extrasezon din producţia autohtonă.

Valoarea sprijinului financiar acordat este contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp şi să valorifice producţia în perioadele ianuarie - mai inclusiv, şi noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.

Unii producători au criticat acest program, susţinând că nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi, din cauza costurilor foarte mari.

Potrivit actului normativ, suma necesară aplicării schemei de ajutor de minimis este de 40 de milioane euro şi provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2017.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a criticat recent calitatea roşiilor din import, încercând să justifice programul guvernului. Daea a subliniat că acest program este şi o contracarare a importurilor..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.