Arabia Saudită, Rusia şi alţi producătorii de petrol aliaţi vor accepta reducerea producţiei de petrol doar dacă Statele Unite şi alte ţări se vor alătura măsurilor de susţinere a preţurilor ţiţeiului care au scăzut puternic din cauza crizei coronavirusului, relatează Reuters.
Cu toate acestea, Departamentul american al Energiei a subliniat marţi, într-un comunicat, că producţia de petrol din SUA este deja în scădere, fără să fie nevoie de o măsură a guvernului, remarca fiind conformă cu strategia Casei Albe de a nu interveni pe pieţele private. Declinul respectiv va fi însă unul lent, pe parcursul următorilor doi ani.
Cererea de petrol la nivel mondial a scăzut cu până la 30%, respectiv cu circa 30 de milioane de barili pe zi, în urma măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care au redus necesarul de carburanţi pentru avioane, de benzină şi de motorină.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Franţa a raportat marţi o scădere de 80% a utilizării benzinei.
Arabia Saudită, Rusia şi alţi membri ai aşa-numitului grup OPEC+ şi-au exprimat disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor, dar şi-au condiţionat răspunsul de măsurile Statelor Unite şi alte unor alte ţări care nu sunt membre ale OPEC.
”Înainte să aibă loc o întâlnire între statele OPEC şi state din afara OPEC, trebuie să existe un acord referitor la producţie din partea oricărei ţări care va reduce producţia”, a scris marţi pe twitter ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că Statele Unite şi Canada trebuie să aibă un rol în stabilirea reducerilor de producţie.
OPEC+ urmează să organizeze o videoconferinţă joi, la ora 14:00 GMT (17:00 ora României), după ce preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută să Riadul şi Moscova au convenit să reducă producţia cu o cantitate fără precedent de 10-15 milioane de barili pe zi, respectiv 10%-15% din livrările globale, fără să se angajeze că vor avea loc măsuri şi în Statele Unite.
”Referitor la informaţiile din presă potrivit cărora OPEC+ va cere Statelor Unite să facă reduceri pentru a se ajunge la un acord:” Raportul de astăzi al Administraţiei pentru informaţii în Domeniul Energiei demonstrează că deja sunt proiectate reduceri de 2 milioane de barili de petrol pe zi, fără nicio intervenţie a guvernului federal”, a arătat Departamentul pentru Energie.
Niciun acord nu a fost încă oficializat. Riadul şi Moscova încearcă să depăşească nemulţumirile provocate de discuţiile din luna martie, când discuţiile pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de petrol a eşuat. De atunci, Arabia Saudită a inundat piaţa cu petrol.
Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, a fost tranzacţionat marţi în jurul nivelului de 33 de dolari pe baril, care este de circa jumătate faţă de preţul de la sfârşitul anului 2019.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.