La 4 ani distanţă de la ultima versiune şi la 25 de ani de la primul său notebook, Apple lansează o nouă versiune de MacBook Pro.
Cum era de aşteptat, noul MacBook Pro este cel mai uşor şi cel mai subţire produs de până acum din această gamă. Versiunea de 13 inch măsoară 14,9 mm, ceea ce-l face cu 13% mai subţire decât MacBook Air, cel care, în mod tradiţional, era cel mai uşor şi mai subţire laptop Apple.
Cu toate astea, cea mai interesantă noutate pe care Apple a adus-o la noul MacBook Pro este aşa-numita Touch Bar. Plasată exact deasupra tastaturii, aceasta nu este altceva decât un lung touchscreen care ia locul clasicului rând de funcţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rolul Touch Bar-ului este acela de a afişa funcţii legate de aplicaţia ori operaţiunea curentă. Spre exemplu, Photoshop poate afişa, atunci când este folosit, funcţii precum decuparea sau selecţia. Orice dezvoltator de aplicaţii va putea ataşa propriului produs un set de instrumente care va fi afişat pe acest ecran.
Utilizatorul poate schimba ordinea de afişare a butoanelor de pe Touch Bar şi, de asemenea, poate alege ca aceasta să afişeze clasicele funcţii. Tot aici a fost integrat şi sistemul TouchID, care foloseşte cel mai nou chip, T1.
Pentru a evita abuzul din partea developerilor, Apple a impus o serie întreagă de reguli stricte care încearcă să evite transformarea noului ecran într-un billboard. Spre exemplu, dezvoltatorii nu au voie să folosească Touch Bar-ul pentru a atrage în vreun fel atenţia utilizatorului, eventual prin mesaje promoţionale.
În ceea ce priveşte partea tehnică, Apple susţine că ecranul modelului de 15 inch este cu 67% mai luminos şi are un contrast cu 67% mai bun decât versiune anterioară. Varianta de 13 inch are o rezoluţie nativă de 2560 x 1600 pixeli, în timp ce pentru varianta de 15 inch aceasta creşte la 2880 x 1800 pixeli.
La interior se va afla un procesor Intel Core i5 sau i7, în funcţie de alegerea utilizatorului, care va fi încadrat de un nou sistem termic, despre care Apple spune că va fi mai silenţios şi mai puţin supraîncălzit decât versiunea anterioară.
Conform celor de la Apple, performanţa grafică a modelului de 15 inch este cu 130% mai mare decât a modelului precedent. Aceeaşi versiune de 15 inch poate afişa două imagini la rezoluţie 5K în paralel.
În ceea ce priveşte memoria, aceasta este de 16 GB pentru modelul de 15 inch şi de 8 GB în cazul modelului de 13 inch, dar şi pentru acesta se poate opta pentru 16 GB, dacă utilizatorul este dispus să plătească suplimentar.
Modelul de 13 inch stochează datele pe un SSD de 256 GB sau de 512 GB, în funcţie de versiune, ambele putând fi schimbate cu unu SSD de 1 TB. Acelaşi lucru este valabil şi pentru noul MacBook Pro de 15 inch, cu deosebirea că upgrade-ul se poate face şi la un SSD de 2 TB.
Preţurile variază de la 1.500 de dolari pentru cea mai modestă versiune, până la 2.800 de dolari pentru cea mai performantă. La aceste preţuri se vor adăuga alte câteva sute de dolari dacă se optează pentru mai multă memorie, spaţiu de stocare sau o placă grafică mai bună.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.