Apple a publicat vineri modificări ale unora dintre regulile de utilizare a App Store, relaxând unele restricţii referitoare la serviciile de streaming al jocurilor, cursurile online şi situaţiile în care dezvoltatorii trebuie să utilizeze sistemul de achiziţii prin intermediul aplicaţiei, pentru care percepe un comision de 30%, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Revizuirea a avut loc înainte de lansarea iOS 14, cea mai nouă versiune a sistemului de operare pentru iPhone, care este aşteptată mai târziu în această lună.

Compania a făcut schimbările în urma criticilor din partea dezvoltatorilor privind practicile App Store, după ce unele companii concurente, cum ar fi Microsoft şi Google, parte a grupului Alphabet, au refuzat să îşi lanseze platformele de streeming pentru jocuri pe iPhone-uri, din cauza regulilor Apple.

În mod special Epic Games, compania producătoare a jocului Fortnite, se află într-un litigiu cu Apple din cauza mai multor reguli ale App Store, inclusiv cerinţa de a utiliza achiziţiile prin intermediul aplicaţiei în cazul produselor digitale.

Luna trecută, Apple a exclus Fortnite din App Store.

Una dintre actualizările majore făcute vineri se referă la serviciul de streaming al jocurilor. Microsoft şi Facebook au afirmat public în ultimele luni că regulile Apple au restricţionat ceea ce pot face aplicaţiile lor pe iPhone-uri şi iPaduri. Serviciul xCloud al Microsoft nu este disponibil pe iOS, în timp ce aplicaţia pentru jocuri a Facebook nu are toate jocurile pe iPhone.

Apple afirmă acum că serviciile de streaming de jocuri, precum Google Stadia şi Microsoft xCloud, sunt permise în mod explicit. Dar există condiţii: jocurile oferite în serviciu trebuie descărcate direct din App Store, nu dintr-o aplicaţie all-in-one. Producătorilor de aplicaţii li se permite să lanseze aşa-numita ”aplicaţie de catalog” care leagă alte jocuri din serviciu, dar fiecare joc va trebui să fie o aplicaţie individuală.

Regulile Apple înseamnă că, dacă un serviciu de jocuri de streaming are 100 de jocuri, atunci fiecare dintre aceste jocuri va avea nevoie de o listă individuală în App Store, precum şi de o relaţie de dezvoltator cu Apple. Jocurile individuale trebuie să aibă, de asemenea, unele funcţionalităţi de bază atunci când sunt descărcate. Toate jocurile şi magazinele trebuie să ofere sistemul de achiziţie în cadrul aplicaţiei, utilizând sistemul de procesare a plăţilor al Apple, în baza căruia Apple încasează de obicei 30% din venituri.

Un reprezentant Google a refuzat să comenteze.

Regulile subliniază tensiunile dintre controlul exercitat de Apple asupra platformei sale, despre care spune că este aplicat din motive de siguranţă şi de securitate, şi serviciile de jocuri emergente considerate de mulţi drept viitorul industriei jocurilor. Serviciile de streaming de jocuri vor să acţioneze ca o platformă pentru producătorii de jocuri, cum ar fi să aprobe jocuri individuale şi să decidă ce jocuri să ofere, dar Apple doreşte ca serviciile de streaming să acţioneze mai mult ca un pachet de jocuri şi afirmă că trebuie să revizuiască fiecare joc individual.

Apple nu are un serviciu de jocuri de tip cloud, dar vinde un pachet de abonamente de jocuri iOS numit Apple Arcade.

O altă modificare se referă la cursurile urmate prin prezenţă fizică achiziţionate printr-o aplicaţie iPhone. În această primăvară, pe fondul pandemiei, mai multe companii care anterior permiteau utilizatorilor să rezerve cursuri cu prezenţă fizică, precum Classpass, au început să ofere cursuri virtuale. Regulile Apple afirmau anterior că sunt necesare cursuri virtuale pentru a utiliza procesul de plată în aplicaţie al Apple.

Noile reguli ale Apple afirmă că în cazul cursurilor virtuale individuale, cum ar fi antrenamentul de fitness, plăţile pot avea loc în afara sistemului Apple, dar nu şi în cazul cururilor cu o paeticipare mai numeroasă.

Apple a abordat, de asemenea, o problemă ridicată de companii precum Wordpress şi Hey şi a relaxat cerinţa ca aplicaţiile gratuite să folosească achiziţiile în aplicaţie.

Modificările complete ale regulilor App Store sunt disponibile pe site-ul Apple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.