Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) începe un proiect privind dezvoltarea capacităţii instituţionale a autorităţii pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, valoarea totală a proiectului fiind de 19,92 milioane lei.
"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anunţă lansarea proiectului 'Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale', cod SMIS 129990. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020”, a informat ANRE.
Valoarea totală a proiectului este de 19,92 milioane lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,52 milioane lei şi cheltuieli contribuţie proprie 398.470 lei.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 2 iulie 2020 – 30 iunie 2022.
”Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive”, arată ANRE.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: simplificarea şi sistematizarea fondului activ al legislaţiei din domeniul de activitate al ANRE în vederea asigurării aderării tuturor participanţilor din piaţă la platforma integrată dezvoltată prin proiect prin elaborarea şi adoptarea unui act normativ în domeniul energiei, în domeniul specific al schimbării furnizorului; optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin dezvoltarea şi implementarea unei platforme online.
Un alt obiectiv specific este îmbunătăţirea nivelului de pregătire prin acumularea de cunoştinţe şi abilităţi pentru 40 de persoane, personal din cadrul ANRE prin participarea la activităţi de formare.
”Proiectul se referă la realizarea şi implementarea la nivel naţional a unei platforme online care să optimizeze procesele operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat. Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel naţional şi va fi un sistem unic accesibil online pentru toţi participanţii la piaţă implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuţie, furnizorii şi clienţii finali care intenţionează să schimbe furnizorul)”, precizează ANRE.
În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final.
”Prin implementarea proiectului se vor putea îndeplini noile cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului”, arată autoritatea.
În primă fază, durata procesului de schimbare a furnizorului se va reduce cu 6 zile şi ulterior, progresiv, în corelare cu ţintele stabilite prin legislaţia Europeană. În plus, ca urmare a optimizării proceselor operaţionale consumatorul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.