Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat marţi că a lansat în consultare publică un proiect de decizie care actualizează prevederile deciziei privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere, în conformitate cu modificările legislative de la nivel european. Principala modificare este extinderea benzii de frecvenţă în care funcţionează echipamentele nelicenţiate, destinate radiocomunicaţiilor mobile private.
”Principala modificare constă în extinderea benzii de frecvenţă în care funcţionează echipamentele destinate radiocomunicaţiilor mobile private – PMR 446 (echipamente de tip walkie – talkie), pentru a se permite utilizarea în România şi a echipamentelor PMR 446 digitale în regim nelicenţiat”, se arată în comunicat.
Proiectul supus consultării publice urmăreşte, în principal, actualizarea specificaţiei tehnice privind interfaţa radio RO-IR 15 şi corelarea unor termeni utilizaţi în legislaţia de specialitate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Astfel, se propune extinderea benzii de frecvenţe radio destinată funcţionării echipamentelor PMR 446 în regim nelicenţiat până la 446,2 MHz. Totodată, proiectul de decizie urmăreşte şi permiterea utilizării, în România, a acestei benzi pentru echipamente PMR 446 digitale în regim nelicenţiat”, se arată în comunicat.
În prezent, în România, în regim nelicenţiat, pot funcţiona doar echipamentele PMR 446 analogice (în banda 446 – 446,1 MHz), potrivit ANCOM.
Aceste echipamente pot fi folosite în benzile libere exceptate de la licenţiere, dar utilizarea lor în aceste benzi se face numai cu respectarea normelor tehnice în vigoare pentru a se elimina riscul de producere a interferenţelor prejudiciabile asupra staţiilor de radiocomunicaţii care utilizează spectrul radio în conformitate cu reglementările în vigoare.
”De asemenea, banda de frecvenţe utilizată de aceste echipamente nu beneficiază de protecţie radio, indiferent dacă interferenţele sunt produse de utilizatori similari sau de staţii de radiocomunicaţii care funcţionează în conformitate cu reglementările în vigoare”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.