Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, vineri, că a stabilit condiţiile şi procedura pentru acordarea spectrului radio în benzile vizate să susţină implementarea tehnologiei 5G.
Astfel, ANCOM a finalizat, în cadrul Consiliului Consultativ, documentul de poziţie privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz.
”Am stabilit astăzi condiţiile şi procedura pentru acordarea spectrului radio în benzile vizate să susţină implementarea tehnologiei 5G. Ne-am propus ca până la 31 octombrie să finalizăm procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de nouă generaţie, iar licenţele de utilizare să fie acordate până la finalul anului. Operatorii câştigători vor putea utiliza o parte a spectrului de frecvenţe începând cu 1 ianuarie 2020.”, a declarat vicepreşedintele ANCOM, Bogdan IANA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Până în 15 august, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune. Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedură de selecţie spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă.
”Până la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora şi va finaliza, în urma consultării publice cu industria, documentaţia necesară organizării efective a procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfăşoare până la data de 31 octombrie 2019”, se arată în comunicat.
În luna decembrie a acestui an, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio vor fi acordate câştigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020.
”Pentru prima jumătate a anului 2020, sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecvenţelor pentru reţele MFCN”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.