Economia globală a crescut în primul semestru din 2017, dar semnele de întrebare legate de evoluţia din a doua jumătate a anului încep să fie tot mai multe, în condiţiile în care avansul economiei dă semne de încetinire, inflaţia rămâne sunt ţinta stabilită în multe state, numărul de noi locuri de muncă creşte tot mai lent, iar băncile centrale sunt tot mai pregătite să mărească dobânzile de referinţă în ciuda existenţei unor incertitudini tot mai mari, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sondajele de opinie efectuate în rândul managerilor arată că evoluţia economică a Europei nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, dar pieţele financiare nu par să acorde importanţă acestui aspect, în condiţiile în care cei mai mulţi economişti cred într-o continuare a trendului economic ascendent, potrivit Reuters.

”Creşterea mai rapidă din acest an reflectă o evoluţie bună atât pe pieţele emergente, cât şi în economiile dezvoltate”, a scris economistul şef al agenţiei de evaluare Fitch, Brian Coulton, într-o proiecţie referitoare la 2017, în care estimează un avans al economiei mondiale de 2,9%, cel mai mare din 2010.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe baza acestor predicţii pozitive, băncile centrale din Statele Unite, zona euro şi Marea Britanie înclină spre o creştere a dobânzilor de referinţă, deşi există unele semnale îngrijorătoare. În primul rând, există semne de încetinire a economiei, iar inflaţia a rămas, în mare parte, insensibilă la uriaşul stimul monetar. Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut, dar viteza a scăzut, ajungând la un ritm anual de 1,4% în primul trimestru.

Un raport al Băncii Federale (Fed) sugerează că ritmul îşi va reveni în al doilea trimestru, dar ca rezultat al creşterii vânzărilor de case, o consecinţă a banilor ieftini. De cealaltă parte, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată, un indicator important al tendinţei economice, a scăzut semnificativ. Totodată, crearea de noi locuri de muncă a încetinit.

În zona euro, imaginea de ansamblu rămâne pozitivă, rata anuală de creştere a PIB-ului fiind de 1,9%, însă există semne de întrebare în unele state importante, precum Italia.

Banca Italiei a obţinut recent toate aprobările necesare din partea autorităţilor europene pentru planul de recapitalizare a băncii Monte dei Paschi di Siena cu până la 6,6 miliarde de euro.

În plus, Intesa Sanpaolo a anunţat recent că preluarea activelor bune ale Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca ar putea conduce la închiderea a aproximativ 600 de sucursale şi la plecarea, pe bază de voluntariat, a 3.900 de angajaţi.

Totodată, deşi deflaţia nu mai reprezintă o problemă în zona euro, inflaţia este sub ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE). Rata şomajului este mai mică, dar tot peste nivelul de 9%, în timp ce şomajul în rândul tinerilor este de două ori mai mare. În paralel, consumul creşte mai încet, iar salariile avansează foarte lentă.

Marea Britanie se confruntă cu mari incertitudini din cauza procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, iar încrederea consumatorilor în economie scade semnificativ.

O veste bună vine din China, care a evitat încetinirea bruscă a economiei de care se temeau mulţi analişti. Producţia a crescut rapid în al doilea trimestru, dar măsurile luate de autorităţi în ceea ce priveşte datoriile prea mari şi sistemul financiar nereglementat îndeamnă la prudenţă, potrivit economiştilor.

În Japonia, autorităţile au revizuit în creştere estimările privind economia, pe fondul avansului consumului. Însă, ultimele date statistice arată un avans sub aşteptări al vânzărilor retailerilor, în special în zona bunurilor de folosinţă îndelungată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.