Preţurile petrolului ar putea înregistra o scădere semnificativă dacă alianţa petrolieră OPEC+ va decide să renunţe la reducerile actuale de producţie, potrivit unor experţi de pe piaţă care anticipează un an ”urs” pentru ţiţei, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tom Kloza, director global de analiză energetică la OPIS, a declarat că în lipsa unui acord privind controlul producţiei, preţul petrolului ar putea ajunge între 30 şi 40 de dolari pe baril, ceea ce ar însemna o scădere de aproximativ 40% faţă de valorile actuale.

Henning Gloystein, şeful departamentului de energie la Eurasia Group, a menţionat că o relaxare completă a restricţiilor OPEC+ ar putea duce la ”un declin abrupt” al preţurilor, în timp ce analistul Saul Kavonic de la MST Marquee a precizat că o astfel de acţiune ar echivala cu ”un război al preţurilor pentru câştigarea cotei de piaţă.”

În prezent, barilul de ţiţei Brent se tranzacţionează la 72 de dolari, iar  West Texas Intermediate la 68 de dolari. Cu toate acestea, se preconizează că OPEC+ va alege o abordare graduală, menţinând pentru moment reducerea de 2,2 milioane de barili pe zi implementată în trimestrul doi şi trei, amânând astfel creşterea producţiei până la sfârşitul lui decembrie.

În ciuda redresării post-Covid în unele regiuni, cererea scăzută din China şi oferta în creştere din ţări precum SUA, Canada şi Brazilia exercită presiune asupra preţurilor.

Totodată, analiştii Citi estimează un preţ mediu de 60 de dolari pentru barilul de Brent în 2025.

Între timp, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a sporit temerile legate de un posibil conflict comercial cu China, iar politica sa de stimulare a producţiei interne de petrol ar putea intensifica oferta, contribuind la scăderea preţurilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.