Banca Centrală Europeană (BCE) va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în zona euro, după ce inflaţia din regiune a intrat în teritoriu negativ, potrivit analiştilor intervievaţi marţi de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Datele semnal referitoare la inflaţia din zona euro arată că inflaţia anuală, monitorizată îndeaproape de BCE, va fi de -0,2% în august, faţă de nivelul de 0,4% consemnat în iulie.

În plus, inflaţia core, care exclude elemente volatile, cum ar fi preţurile energiei, a coborât în august la 0,4% în termeni anuali, de la 1,2% în iulie. Acesta a fost cel mai scăzut nivel atins de inflaţie de la înregistrarea acestui tip de date, în 2001.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Este şocant”, a declarat Frederik Ducrozet, analist la firma Pictet Wealth Management.

BCE a avertizat deja pieţele, în iunie, că se aşteaptă la o inflaţie scăzută în următorii doi ani. Banca a estimat la momentul respectiv că, în cel mai  pesimist scenariu, inflaţia va accelera de la 0,2% în 2020 la 0,9% în 2022.

Estimarea este cu mult sub ţinta de inflaţie a BCE, de aproape 2% pe termen mediu.

”Dacă  inflaţia va rămâne foarte scăzută, BCE ar putea decide în decembrie să extindă programul de achiziţii de active ca reacţie la criză”, a declarat Florian Hense, economist at Berenberg.

După datele de marţi referitoare la inflaţie, analiştii anticipează că BCE îşi va reduce estimările şi va modifica politica de stimulare, în următoarele luni.

”Datele de astăzi referitoare la inflaţie pun serios sub semnul întrebării scenariul de bază al BCE privind inflaţia şi estimările din iunie referitoare la inflaţie”, a afirmat într-o notă Christopher Dembik, director penru analize  macroeconomice la Saxo Bank.

”Pun presiune pe BCE înaintea reuniunii din 10 septembrie şi vor obliga Consiliul Guvernatorilor să adopte o politică mai permisivă pentru a răspunde îngrijorării investitorilor legate de nivelul scăzut la inflaţiei pe o perioadă mai  lungă”, a mai afirmat analistul.

Banca centrală urmează să îşi actualizeze estimările referitoare la inflaţie în septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.