Directorul adjunct al Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF, Toni Avram, a declarat, marţi, la o dezbatere la care a luat parte şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că există impresia că Agenţia Fiscală nu are capacitatea de a retrage din conturi banii indisponibilizaţi, însă sunt mai multe aspecte care duc la activităţi suplimentare şi necesită mai mult timp şi mai multe resurse umane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentantul ANAF a spus că la nivelul Direcţiei Executări Silite Cazuri Speciale sunt peste 20.000 de dosare de executare silită, derivate din hotărâri judecătoreşti, pronunţate în materie penală.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Aceste creanţe provenite din săvârşirea de infracţiuni au un caracter cert ca şi sumă stabilită, dar un caracter incert ca sumă ce urmează a fi recuperată", a declarat Toni Avram în cadrul unei dezbateri pe tema recuperării prejudiciilor, organizată de Centrul de Investigaţii Media.
 
El a afirmat că există la nivelul societăţii impresia că Agenţia Fiscală nu poate retrage din conturi banii indisponibilizaţi, însă a explicat că sunt mai multe aspecte care duc uneori la activităţi suplimentare şi necesită mai mult timp şi mai.multe resurse umane.
 
"S-a creat impresia că sunt indisponibilizate sume de bani în conturi şi Agenţia Fiscală nu are capacitatea de a le retrage din conturile debitorului şi de a-şi atinge prejudiciul. Nu, departe gândul de aceste aspecte. Sunt nişte măsuri asiguratorii instituite asupra unor bunuri în cursul urmării penale şi asupra unor sume de bani. Aceste masuri asiguratorii nu conduc intotdeauna la recuperarea prejudiciului. Aici avem mai multe aspecte: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori, nu am primit niciun raport de evaluare", a explicat Avram.
 
El a spus că în hotărârile judecătoreşti nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, aceasta fiind o altă problemă.
 
"În hotărârile judecătoreşti nu sunt trecute datele de identificare ale debitorului, numai numele şi prenumele. Dacă dai cautare în baza de date din Evidenţa Populaţiei după nume şi prenume apar 1.000 de persoane. Nu sunt trecute CNP-uri. Menţionez aceste aspecte simple că ele conduc la o activitate în plus şi necesită implicare a resurselor umane şi ale timpului. Bunurile nu sunt administrate în cursul urmăririi penale. Nu sunt păzite imobilele sau realizate activităţi de administrare. Mai mult, societăţile comerciale care sunt responsabile civilmente, îşi desfăşoară procedura insolvenţei", a mai spus reprezentantul ANAF.
 
Toni Avram a adăugat că peste 400 de milioane de lei au fost recuperaţi din valorificarea bunurilor de la înfiinţarea direcţiei şi până în prezent.
 
"Noi, ca activităţi de recuperare de la înfiinţare până în prezent, am recuperat peste 400 de milioane de lei din valorificări de bunuri. Numai în 2017 am pus 399 de măsuri asiguratorii dispuse de instanţă", a spus Avram.
 
Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA, a declarat, la aceeaşi dezbatere, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a spus că, potrivit unui studiu european, inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.