Amazon, Apple şi alţi 17 giganţi ai tehnologiei figurează pe lista Uniunii Europene a platformelor online sau motoarelor de căutare ”foarte mari”, ceea ce înseamnă că se vor confrunta cu controale mai stricte din partea autorităţilor de reglementare şi amenzi potenţial mai mari dacă se vor abate de la regulile din regiune, transmite CNBC.
Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a prezentat la sfârşitul anului 2020 o nouă legislaţie privind modul în care autorităţile de reglementare ar trebui să supravegheze mai atent giganţii din tehnologie.
Conform acestei Legi a serviciilor digitale (DSA), care a fost implementată în urmă cu patru luni, autorităţile de reglementare pot controla conţinutul pentru a reduce comentariile dăunătoare şi pentru a stabili reguli pentru utilizarea inteligenţei artificiale.
Iată lista completă a companiilor, anunţată marţi, care vor fi supuse acum unei monitorizări mai atente şi reguli mai stricte în temeiul DSA, potrivit UE: AliExpress, a grupului Alibaba, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Tic-Tok, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing, Google Search.
Aceste platforme vor avea acum la dispoziţie patru luni pentru a respecta regulile sub umbrela DSA.
Legea include furnizarea de informaţii utilizatorilor de internet cu privire la motivul pentru care li se recomandă anumite site-uri web sau alte detalii şi posibilitatea de a renunţa.
Toate reclamele de pe aceste platforme vor trebui să includă, de asemenea, o etichetă cu cine a plătit pentru ele, iar contractele cu termeni şi condiţii vor trebui să aibă un rezumat în ”limbaj simplu” şi în diferitele limbi ale ţărilor în care operează.
Nepunerea în aplicare a acestor măsuri ar putea duce la amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a companiei şi, în cele din urmă, ar putea duce la o interdicţie temporară de a opera în regiune.
Autorităţile europene de reglementare l-au avertizat anterior pe Elon Musk, CEO al Twitter, că firma sa trebuie să facă foarte multe pentru a respecta noul regulament.
Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă, a declarat pentru Politico Europe că aceste companii ”nu vor putea acţiona ca şi cum ar fi prea mari ca să le pese”.
El a adăugat într-un comunicat de marţi: ”Începe numărătoarea inversă pentru ca 19 platforme online şi motoare de căutare foarte mari să respecte pe deplin obligaţiile speciale pe care le impune Legea privind serviciile digitale”.
Ziua de marţi a marcat prima recunoaştere oficială a companiilor care vor fi sub aceste controale mai dure în temeiul DSA. Cu toate acestea, mai multe firme ar putea fi adăugate în viitor pe listă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.