Algeria va permite sectorului privat să înfiinţeze bănci, precum şi companii de transport aerian şi maritim pentru bunuri şi servicii, pentru a reduce cheltuielile, a anunţat marţi preşedintele Abdelmadjid Tebboune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Măsura face parte din reformele mai largi adoptate de statul membru al OPEC pentru a face faţă problemelor financiare provocate de scăderea accentuată a veniturilor din exporturile de energie, care sunt sursa principală de finanţare pentru ţara din nordul Africii.

Tebboune, ales preşedinte în 2019, doreşte să încurajeze investitorii privaţi şi să îmbunătăţească climatul de investiţii, într-un efort de a dezvolta economia şi a reduce dependenţa de petrol şi gaze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Nu văd nicio obiecţie faţă de înfiinţarea de către investitorii privaţi a unor companii pentru transportul pasagerilor şi al mărfurilor, precum şi a unor bănci”, a declarat preşedintele în timpul unei şedinţe la Alger, pentru a discuta un plan de relansare a economiei.

Costurile anuale pentru serviciile de transport al bunurilor sunt estimate la 12,5 miliarde de dolari, a spus Tebboune.

”Este esenţial să găsim o soluţie la această situaţie”, a declarat preedintele la întâlnirea la care au participat oficiali guvernamentali, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai sindicatelor.

În ultimul deceniu, justiţia a ordonat închiderea primei bănci şi companii aeriene private din ţară şi l-a condamnat pe proprietarul acestora, Rafik Khalifa, la 18 ani de închisoare, sub acuzaţii precum fraudă, corupţie şi falsificarea de documente bancare şi administrative.

Rezervele valutare ale Algeriei au scăzut de la 62 de miliarde de dolari în ianuarie la 57 de miliarde de dolari. Veniturile din exporturile de energie sunt estimate să ajungă la 24 de miliarde de dolari în acest an, faţă de 33 de miliarde de dolari în 2019, a arătat Tebboune.

În prezent, veniturile generate de sectorul energiei reprezintă 94% din exporturile totale, iar guvernul vrea să reducă această pondere la 80%, în 2021, şi să crească valoarea exporturilor de produse din afara acestui sector la 5 miliarde de dolari, de la 2 miliarde de dolari în prezent.

În acest scop, autorităţile vor aloca în următoarele luni 1.900 de miliarde de dinari (14,84 miliarde de dolari) pentru a finanţa proiecte de investiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.