Economia Germaniei, aflată în dificultate, a fost un subiect major de dezbatere în cadrul campaniei electorale, criticii îndreptându-şi acuzaţiile către politicile economice ale cancelarului Olaf Scholz. Cu toate acestea, analiştii avertizează că o nouă conducere ar putea să nu schimbe fundamental situaţia economică a celei mai mari economii din Europa, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe măsură ce alegătorii se pregătesc să meargă la urne, este aproape sigur că Germania va avea un nou cancelar, iar Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), este favorit pentru această funcţie.

Merz a criticat politicile economice ale lui Scholz, susţinând că, sub conducerea sa, economia germană ar putea să-şi recapete vigoarea. Cu toate acestea, experţii consultaţi de CNBC nu sunt la fel de optimişti.

”Există un risc ridicat ca Germania să primească un model economic renovat după alegeri, dar nu unul complet nou, care să fie invidiat de competiţie,” a declarat Carsten Brzeski, şeful global al macroeconomiei la ING.

Agenda economică a CDU/CSU

CDU, care colaborează la nivel federal cu partidul său soră, Uniunea Creştin-Socială (CSU), promovează ”un program economic conservator tipic,” potrivit lui Brzeski.

Programul include reduceri de impozite pentru venituri şi companii, mai puţine subvenţii şi birocraţie redusă, modificări ale beneficiilor sociale, dereglementări, sprijin pentru inovaţie, startup-uri şi inteligenţă artificială, precum şi stimularea investiţiilor.

”Părţile slabe ale programului sunt că CDU/CSU nu oferă detalii clare despre cum intenţionează să crească investiţiile în infrastructură, digitalizare şi educaţie. Intenţia există, dar lipsesc detaliile,” a subliniat Brzeski, adăugând că programul sugerează o reformă care nu necesită ”sacrificii dureroase.”

Geraldine Dany-Knedlik, şefa departamentului de prognoză la Institutul de Cercetare Economică DIW Berlin, a menţionat că CDU doreşte să atingă o creştere a PIB-ului de aproximativ 2% prin programul său fiscal şi economic denumit ”Agenda 2030.”

Cu toate acestea, atingerea unui astfel de nivel de creştere economică în Germania ”pare nerealistă,” atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, a declarat ea pentru CNBC.

Provocări economice majore pentru Germania

Economia Germaniei a scăzut în 2023 şi 2024, iar ultimele date trimestriale arată o contracţie de 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Economia Germaniei se confruntă cu presiuni în sectoare cheie, precum industria auto, probleme de infrastructură (în special reţeaua feroviară) şi o criză în sectorul construcţiilor rezidenţiale.

Un alt obstacol major este ”frâna datoriilor,” o regulă fiscală constituţională care limitează deficitul bugetar structural şi datoria publică. CDU nu doreşte, în mod ideal, să modifice această regulă, deşi Friedrich Merz s-a declarat deschis pentru o posibilă reformă.

”A creşte semnificativ perspectivele de creştere economică fără a creşte datoria publică pare puţin probabil,” a afirmat Dany-Knedlik, adăugând că, în cazul în care investiţiile publice ar creşte în limitele ”frânei datoriilor,” ar fi necesare creşteri semnificative de taxe.

Impact limitat asupra economiei

Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics, a declarat că planurile economice ale CDU-CSU ar avea un impact pozitiv moderat asupra economiei. Reducerea impozitelor ar stimula consumul şi investiţiile private, dar sentimentul economic slab ar putea face ca o parte semnificativă a veniturilor suplimentare să fie economisită, nu cheltuită.

Totuşi, Palmas a avertizat că nu toată lumea ar beneficia în mod egal de aceste politici. Reducerile de impozite ar avantaja mai mult gospodăriile cu venituri medii şi mari, în timp ce gospodăriile cu venituri mici ar putea fi afectate de posibilele reduceri ale beneficiilor sociale.

Negocieri dificile pentru formarea coaliţiei

După alegeri, CDU/CSU va trebui aproape sigur să găsească un partener de coaliţie pentru a forma o majoritate guvernamentală, iar Partidul Social Democrat (SPD) sau Partidul Verzilor sunt cei mai probabili candidaţi.

Palmas a subliniat că negocierile ar putea fi dificile, având în vedere diferenţele majore de politică economică dintre CDU/CSU şi potenţialii parteneri de coaliţie. În timp ce CDU/CSU doreşte să reducă impozitele şi reglementările, SPD şi Verzii doresc creşteri de taxe şi se opun dereglementării în anumite domenii.

Cu toate acestea, CDU/CSU ar putea avea un avantaj în negocieri, având posibilitatea de a alege între SPD şi Verzi, ceea ce ar putea duce la includerea majorităţii propunerilor economice ale CDU în acordul de coaliţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.