Constructorul european de aeronave Airbus a anulat toate comenzile pentru avioane A350 primite din partea Qatar Airways, care mai figurau în registrele sale, agravând conflictul cu operatorul aerian legat de siguranţă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Airbus confirmă că a eliminat 19 avioane Qatar Airways A350 din restanţele sale”, a spus un purtător de cuvânt.

Qatar Airways nu a avut niciun comentariu imediat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi titani ai aviaţiei duc de luni de zile o luptă publică rară, din cauza suprafeţelor exterioare afectate a peste 20 de avioane  destinate curselor pe distanţe lungi, despre care compania aeriană spune că ar putea reprezenta un risc pentru pasageri şi despre care Airbus insistă că sunt complet sigure.

Qatar Airways, care a fost prima companie aeriană care a folosit avioanele intercontinentale, din 2015, a dat în judecată Airbus pentru cel puţin 1,4 miliarde de dolari, după ce aproape jumătate din flota sa de A350 a fost blocată de autorităţile de reglementare din Qatar, din cauza deteriorării premature a suprafeţelor exterioare.

Operatorul aerian a refuzat să accepte mai multe A350 până când nu va primi o explicaţie mai profundă despre porţiunile deteriorate sau plasa anti-fulger lăsată expusă de vopsea decojită.

Susţinută de autorităţile europene de reglementare, Airbus a recunoscut problemele de calitate ale avioanelor, dar a negat orice risc de siguranţă cauzat de golurile din substratul de protecţie, declarând că există o mulţime de rezervă.

 

Anularea comenzii, un eveniment rar care confirmă o decizie despre care Reuters a relatat în exclusivitate în august, a fost dezvăluită în datele lunare ale Airbus referitoare la comenzi, publicate joi.

Airbus a declarat că a rezervat comenzi pentru 843 de avioane, între ianuarie şi august, sau un total net de 637 după anulări, inclusiv inversarea comenzilor de rutină de către clienţi şi aeronavele reţinute din Qatar de către Airbus.

Compania a livrat 382 de avioane în aceeaşi perioadă, sau un total net de 380, după deducerea a două avioane A350 construite pentru Aeroflot, dar imposibil de livrat din cauza sancţiunilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.