Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat luni că le-a plătit anul trecut beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 8,047 miliarde de lei, cu 223 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare.
"Cheltuielile efectuate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru finanţarea proiectelor de investiţii şi pentru plăţile directe către fermieri, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, au crescut cu 38,12% în cursul anului 2020, faţă de 2019. În acelaşi timp, cheltuielile de organizare şi funcţionare ale agenţiei au scăzut cu 6,36% în perioada menţionată", informează AFIR.
Din bugetul total alocat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-au plătit beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală: 8,047 miliarde de lei, cu 223 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare, în 2020; 5,830 miliarde de lei, cu 238 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare, în 2019; 7,706 miliarde de lei, cu 231 de milioane de lei cheltuieli de funcţionare, în 2018.
"Unele dintre principiile de bază pe care le-am adoptat la conducerea agenţiei ţin de utilizarea eficientă şi raţională a banilor publici, precum şi de transparenţa utilizării fondurilor alocate prin PNDR, cât şi pentru costurile pe care le avem cu personalul, cu bunurile şi serviciile necesare desfăşurării activităţii, cheltuieli de organizare şi de funcţionare în general. Analizând situaţia exerciţiului financiar din ultimul an, reiese că la fiecare leu cheltuit de AFIR, pentru funcţionarea sa, au fost efectuate plăţi din FEADR de peste 35 de lei. Sunt cifre care, împreună cu indicatorii de realizare ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, arată eficienţa instituţională şi mai ales calitatea resursei umane” a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.
În exerciţiul bugetar aferent anului 2020, plăţile alocate proiectelor finanţate prin PNDR şi plăţile directe către fermieri din măsurile delegate către APIA au fost de peste 8,047 de milioane de lei, iar cele de funcţionare şi organizare (cheltuieli de capital, bunuri şi servicii, cheltuieli de personal) au fost de 223 de milioane de lei. Costurile de organizare şi funcţionare ale Agenţiei au ajuns la 2,6% din totalul cheltuielilor, cel mai scăzut procent din ultimii 3 ani, deşi a fost un an dificil din punct de vedere al gestionării pandemiei de covid-19.
În anul 2019, din bugetul alocat AFIR, au fost efectuate plăţi pentru finanţarea proiectelor europene şi pentru decontarea plăţilor directe care au însumat 5,830 de miliarde de lei, iar cheltuielile legate de organizare şi funcţionare au fost de 238,8 milioane de lei, respectiv de 4% din totalul bugetului Agenţiei.
La nivelul exerciţiului bugetar 2018, AFIR a înregistrat plăţi în valoare de 7,706 miliarde de lei pentru proiectele de investiţii şi plăţile directe din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, având cheltuieli de funcţionare şi organizare de 3%, respectiv de 231 de milioane de lei.
Toate cheltuielile sunt plătite de la bugetul de stat şi, ulterior pentru cheltuielile aferente proiectelor finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Comisia Europeană rambursează fondurile necesare statului membru, pe baza declaraţiilor de cheltuieli.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.