Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă că fondurile pentru înfiinţarea grupurilor de producători s-au epuizat. Astfel, între 19 august şi 15 noiembrie, s-au depus on-line 44 de solicitări de finanţare în valoare totală de 18,05 milioane euro, iar pentru sesiunea din acest an, alocarea financiară a fost de 11,74 milioane euro.
”Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru DR-33 „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenţie finanţată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). Astfel, în intervalul 19 august şi 15 noiembrie 2024 s-au depus on-line 44 de solicitări de finanţare în valoare totală de 18.052.553 de euro, gradul de depunere pentru această linie de finanţare fiind de 153,7%. Reamintim că, pentru sesiunea din acest an, alocarea financiară a fost de 11.744.706 euro”, anunţă AFIR.
Finanţarea acordată prin DR-33 este 100% nerambursabilă şi este limitată la 100.000 euro/ an, dar fără să depăşească 10% din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaştere. Sprijinul se acordă în baza unui plan de afaceri sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranşe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăşi 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Cheltuielile eligibile în cadrul DR-33 sunt cele necesare pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor de producători din sectorul agricol şi cel pomicol, prevăzute în planul de afaceri, prin care se asigură atingerea obiectivelor propuse.
În perioada următoare, toate proiectele depuse vor fi verificate documentar de către experţii AFIR pentru a stabili eligibilitatea şi a realiza selecţia proiectelor în funcţie de condiţiile minime obligatorii şi de criteriile de selecţie menţionate în Ghidul solicitantului. Ulterior, se va publica pe site AFIR. Raportul de selecţie a proiectelor care vor beneficia de finanţare în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare şi soluţionare a contestaţiilor pentru proiectele aferente Intervenţiilor de dezvoltare rurală din Planul Strategic PAC 2023 - 2027 (PS 2023 - 2027).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.