Acţiunile producătorilor de cipuri, precum ASML, Nvidia şi TSMC, au scăzut puternic, miercuri, pe fondul unor informaţii privind restricţiile mai aspre pentru exporturile din SUA şi o intensificare a tensiunilor geopolitice alimentate de comentariile fostului preşedinte al SUA Donald Trump, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Titlurile ASML, listate în Ţările de Jos, au scăzut cu 11%, în timp ce acţiunile Tokyo Electron au închis în declin cu aproape 7,5%.

Acţiunile companiilor americane Arm, AMD, Marvell, Qualcomm şi Broadcom au scăzut cu peste 5%.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Scăderile au venit după ce Bloomberg a relatat miercuri că administraţia Biden ia în considerare o regulă cuprinzătoare pentru a impune limite companiilor care îşi exportă echipamentele critice de fabricare a cipurilor în China.

O regulă a Washingtonului (FDPR), permite SUA să pună restricţii asupra produselor fabricate în străinătate, chiar dacă folosesc cea mai mică cantitate de tehnologie americană. Acest lucru poate afecta companiile din afara SUA.

CNBC a contactat Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Industrie şi Securitate şi Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA pentru a comenta informaţia.

Scăderea acţiunilor ASML a avut loc chiar dacă aceasta a raportat câştiguri care depăşesc aşteptările pieţei pentru al doilea trimestru.

Cu toate acestea, 49% din vânzările sale de-a lungul perioadei raportate au avut loc în China, evidenţiind cât de mari sunt riscurile pentru firmă, în cazul unor restricţii mai mari.

ASML produce echipamente necesare pentru fabricarea celor mai avansate cipuri din lume.

Comentariile lui Trump, un republican, au adăugat un sentiment negativ suplimentar acţiunilor producătorilor de semiconductori.

Fostul preşedinte a spus că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru apărare, într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek, publicat marţi.

El a susţinut, de asemenea, că Taiwanul a preluat ”aproximativ 100%” din afacerile cu semiconductori din America.

Comentariile au pus la îndoială angajamentul Statelor Unite de a apăra Taiwanul dacă Trump devine preşedinte şi în cazul unui atac al Chinei, care vede insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său.

Acţiunile cotate în Taiwan ale Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. au închis miercuri în declin cu 2,4%.

Tensiunile geopolitice au afectat şi acţiunile producătorilor de cipuri din SUA. ETF-ul VanEck Semiconductor a scăzut cu aproximativ 5%. Super Micro Computer şi Applied Materials s-au numărat printre alte companii listate în SUA ale căror acţiuniau scăzut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.