Acţiunile europene au scăzut luni, deoarece traderii au reacţionat la rezultatele în alegerile pentru Parlamentul UE şi la solicitarea surpriză pentru alegeri parlamentare de către preşedintele francez Emmanuel Macron. Indicele francez CAC 40 a coborât cu 1,4%, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele alegerilor UE indică faptul că partidele populiste de extremă dreapta ar putea avea o influenţă mai mare în elaborarea politicilor europene în următorii cinci ani.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,35%, pierderile fiind conduse de acţiunile bancare, cu un declin de 1,5%.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Euro a scăzut cu 0,56% faţă de dolarul american şi cu 0,47% faţă de lira sterlină.

Duminică seara, preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate la sfârşitul acestei luni, după ce a suferit o înfrângere grea la votul UE.

Acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic în urma ştirilor şoc din Franţa referitoare la alegerile anticipate.

Acţiunile Societe Generale şi BNP Paribas au coborât cu 8%, respectiv cu 5%.

Investitorii sunt îngrijoraţi de riscul politicilor economice intervenţioniste şi al unei reglementări mai puternice din partea partidului de extremă-dreapta Adunarea Naţională din Franţa, a declarat analistul Johann Scholtz  al Morningstar.

Pariul lui Macron ar putea avea ca rezultat câştiguri parlamentare semnificative sau chiar o majoritate pentru Adunarea Naţională, au declarat luni analiştii politici, dând partidului control asupra politicii interne şi economice.

În multe jurisdicţii europene, băncile au devenit o ţintă slabă pentru măsurile populiste, cum ar fi taxele excepţionale şi restricţiile privind răscumpărările de dividende/acţiuni”, a spus Scholtz.

Spredul mai mare al obligaţiunilor guvernamentale franceze după alegeri a afectat băncile franceze care sunt mari deţinătoare de obligaţiuni suverane, a adăugat el.

Marjele mai largi ale randamentelor sunt, în general, un semn al aversiunii faţă de risc.

Având în vedere că partidele de centru-dreapta au păstrat o majoritate în Parlamentul European şi că creşterile extremei-drepte au fost prognozate pe scară largă, alegerile anticipate din Franţa au fost cele care au speriat piaţa luni, au declarat analiştii Barclays într-o notă.

”Cu toate acestea, mai este încă un drum lung de parcurs până când Adunarea Naţională va obţine o majoritate totală (289 de locuri) şi, aşa cum este, cel mai probabil rezultatul pare să fie un alt parlament/coaliţie fără o majoritate clară pentru Macron”, potrivit Barclays.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,6%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,38%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a pierdut 0,74% şi IBEX 35, al bursei din Madrid, a coborât cu 0,63%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.