Acţiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, au intrat marţi la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma finalizării celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) derulată de o companie privată pe piaţa de capital românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acţiune, la acest preţ, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

”Este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Suntem convinşi că listarea DIGI va îndemna şi alte companii antreprenoriale să urmeze acest model şi să se listeze la bursă pentru accesul la capitalul oferit de investitori atât de necesar dezvoltării într-un mediu economic extrem de competitiv la nivel local şi internaţional”, a declarat preşedintele BVB, Lucian Anghel, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare.

Acesta afirmă că, odată cu listarea Digi, capitalizarea companiilor româneşti listate la BVB depăşeşte 20 miliarde euro.

”Digi poate deveni un jucător regional. Astfel de companii pot acapara cote de piaţă şi în alte ţări”, a subliniat Anghel.

Digi activează deja în Ungaria, Spania şi Italia.

„Primul emitent din sectorul telecom vine la Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a unei operaţiuni de piaţă de succes. Faptul că încep să intre la bursă companii din sectoare economice tot mai diverse şi dinamice arată gradul de diversificare şi de modernizare al pieţei de capital româneşti. Cu randamente de peste 16% în doar patru luni, România este piaţa care are una dintre cele mai mari creşteri din Europa în acest an”, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Şefii DIGI Communicationssubliniază că listarea a fost una de succes, fapt dovedit de interesul foarte ridicat atât pe tranşa de retail, cât şi pe cea instituţională.

”BERD este cel mai mare acţionar instituţional, în acest moment. În baza suprasubscrierilor, i-a fost alocat cel mai mare pachet de acţiuni destinate instituţiilor. Este o sursă nouă de capital, pentru viitor, pe care noi nu am accesat-o până acum, dar ne dorim să accesăm prin piaţa de capital. Este o nouă deschidere către o sursă nouă de capital şi este foarte importantă pentru noi”, a declarat directorul general al Digi, Serghei Bulgac.

Un număr de 23,91 milioane de acţiuni au fost incluse în oferta DIGI, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de societate.

Listarea Digi a fost intermediată de către Citigroup şi Deutsche Bank, în calitate de coordonatori globali comuni, împreună cu BT Capital Partners, BRD-Groupe Société Générale, Société Générale, Raiffeisen Bank şi Wood & Company Financial Services, în calitate de deţinători comuni ai registrului de subscrieri.

 Anterior, recordul era deţinut de MedLife, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale private din România, care a reuşit anul trecut să strângă din piaţă 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitori.

Mai mulţi economişti consideră că această listare va ajuta România să se apropie mai rapid de statutul de piaţă emergentă.

Oferta de retail garantată Digi (RCS&RDS), pentru persoane fizice, ce cuprindea 534.000 de acţiuni şi care a fost lansată vineri 28 aprilie, a fost cumpărată integral în doar o oră şi jumătate.

Înainte de listare, compania a prezentat în premieră şi datele financiare pe 2016. Astfel, în 2016, operaţiunile Digi din România au generat încasări de 612,7 milioane euro, sau 72,7% din veniturile totale, afacerile din Ungaria au generat 137,9 milioane euro (16,4% din venituri), operaţiunile din Spania au adus companiei 83 milioane euro (9,9%), iar afacerile din Italia au generat 9,2 milioane euro (1,1%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.