Acţionarii au aprobat, la Adunarea Generală anuală a Grupului MOL, raportul Consiliului de Administraţie privind rezultatele financiare pentru 2024 şi au decis totodată să plătească un dividend de 220 miliarde forinţi (540 milioane euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La Adunarea Generală Anuală a Grupului MOL, acţionarii au aprobat raportul Consiliului de Administraţie privind rezultatele financiare pentru 2024 şi au adoptat situaţiile financiare consolidate. Adunarea Generală a decis să plătească un dividend de 220 miliarde forinţi şi i-a reales pe Zsigmond Járai, László Parragh şi Martin Roman în Consiliul de Administraţie”, anunţă grupul.

Profitul înainte de impozitare al Grupului MOL în 2024 s-a ridicat la 1,5 miliarde dolari, înregistrând o scădere de 23% comparativ cu 2023, în principal în contextul normalizării mediului din industrie şi a înrăutăţirii mediului macroeconomic. 

Adunarea generală a aprobat propunerea Consiliului de administraţie privind acordarea de dividende în valoare de 220 de miliarde forinţi (540 milioane euro), o creştere de 10% faţă de anul trecut, care implică un dividend de bază de aproximativ 165 forinţi (0,40 euro) pe acţiune şi un dividend special suplimentar în valoare de aproximativ 110 forinţi (0,27 euro) pe acţiune, totalizând aproximativ 275 forinţi (0,67 euro) pe acţiune.

Adunarea Generală i-a reales pe Zsigmond Járai, László Parragh şi Martin Roman în Consiliul de Administraţie pentru o perioadă de cinci ani.

 „A trebuit să performăm într-o lume împovărată de provocări geopolitice şi macroeconomice şi de aceea sunt mândru că am obţinut un succes semnificativ şi ne-am îndeplinit obiectivele financiare anul trecut, în ciuda tuturor circumstanţelor dificile. Viitorul aduce multe incertitudini, dar misiunea noastră este clară: să continuăm să ne creştem competitivitatea urmând planurile pe care le avem. Vom continua tranziţia smart în domeniul rafinării, vom construi produse petrochimice competitive şi sustenabile, vom dezvolta un portofoliu naţional puternic şi un portofoliu internaţional extins de explorare şi producţie, vom dezvolta o abordare de retailer şi ne vom concentra puternic pe economia circulară", spune Zsolt Hernádi, preşedinte şi CEO al Grupului MOL.

În 2024, MOL a obţinut un rezultat CCS EBITDA  3,073 miliarde dolari, cu 1% mai puţin decât în anul precedent, dar rezultatul depăşeşte estimarea de aproximativ 3 miliarde dolari din piaţa de capital. 

În segmentul Upstream, excluzând elementele speciale, EBITDA a atins 402,1 miliarde forinţi (1,099 miliarde dolari) în 2024, reprezentând o creştere de 18% faţă de 2023 în HUF, deoarece volumele de producţie au crescut, iar plăţile pentru redevenţele miniere din Ungaria au scăzut, deoarece au fost îndeplinite criteriile cu privire la nivelul minim de producţie.

În segmentul Downstream EBITDA a ajuns la nivelul de 463,4 miliarde forinţi (1,267 miliarde dolari), care este cu 2% sub nivelul din anul precedent. Contextul macroeconomic a avut un impact negativ asupra rezultatelor din sectorul de rafinare şi marketing, marja de rafinare scăzând semnificativ în 2024, compensată parţial de o creştere a rezultatelor vânzărilor. Din cauza tendinţei continue de scădere din industrie, segmentul Petchem a avut o contribuţie negativă la EBITDA Clean CCS.

În segmentul Consumer Services EBITDA a crescut cu 11% în 2024, ajungând la 271 miliarde forinţi (743 milioane dolari), ca urmare a unei creşteri organice determinate de vânzările de produse care nu sunt combustibili şi a achiziţiei din Slovenia, care a fost încheiată la jumătatea anului 2023.

Gas Midstream a atins EBITDA de 89 de miliarde forinţi (244 de milioane dolari) în 2024, reprezentând o scădere de 5% faţă de 2023, determinată de creşterea cererii de transport şi de modificările tarifelor reglementate.

În 2024, segmentul de Servicii de Economie Circulară a raportat o EBITDA negativă de 20,3 miliarde forinţi (-52 milioane dolari) pentru întregul an.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.400 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 8 ţări, iar cele de explorare în 9 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor nete de carbon până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.