Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, aa Adunarea Generală a Acţionarilor de miercuri, termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022.
"La Adunarea Generală a Acţionarilor organizată astăzi, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022", a informat Fondul.
Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul iniţial de administrare fiind semnat în 2010.
„Comitetul Reprezentanţilor apreciază rezultatele obţinute de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea şi eforturile sale în vederea îmbunătăţirii standardelor de guvernanţă corporativă, transparenţă şi profitabilitate ale companiilor din portofoliu. Odată cu atragerea a numeroşi noi investitori locali şi internaţionali, privaţi si instituţionali, Fondul a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România si va continua acest lucru în vederea susţinerii listărilor ulterioare ale companiilor de stat româneşti la Bursa de Valori Bucureşti. Sub administrarea profesionistă a Franklin Templeton, Fondul Proprietatea va continua să aducă valoare şi beneficii tuturor părţilor interesate în viitor", spune Ilinca von Derenthall, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor.
În perioada următoare va fi organizată o nouă Adunare Generală a Acţionarilor, care va fi convocată în săptămânile următoare şi la care acţionarii vor fi chemaţi să voteze cu privire la condiţiile detaliate ale mandatului incluse în proiectul contractului de administrare.
"În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participaţiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori. Avem un angajament ferm privind susţinerea profesionalismului, guvernanţei corporative şi transparenţei şi credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acţionari prin iniţiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica şi Salrom”, spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Fondul Proprietatea a fost listat pe două burse (Bursa de Valori Bucureşti în 2011 şi London Stock Exchange în 2015).
Preţul acţiunii a atins un maxim istoric de 1,8780 lei pe acţiune la 15 iulie 2021, cu mult peste 1,00 lei pe acţiune, care era valoarea nominală a acţiunii la înfiinţarea Fondului, consolidând astfel performanţa constantă din ultimii 11 ani.
La 31 august 2021, randamentul total al preţului acţiunilor a fost de 512,28%, calculat de la listarea Fondului pe BVB la 25 ianuarie 2011, în timp ce randamentul total al VAN pe acţiune a fost de 187,51%, calculat începând cu 31 decembrie 2010.
Discountul de tranzacţionare faţă de VAN a scăzut semnificativ de la 55,67% în 2011 până la 3,80% YTD. În 2021, preţul acţiunilor a atins o performanţă impresionantă, atingând o nouă etapă istorică pentru Fond: tranzacţionarea la primă.
De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuţii brute semnificative de numerar de 2,05 miliarde dolari (7,58 miliarde lei) către acţionari şi a finalizat unsprezece programe de răscumpărare, al doisprezecelea fiind în curs, în valoare de peste 7,27 miliarde lei.
Între 1 ianuarie 2011 şi 31 august 2021, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a reprezentat mai mult de 24,3% din valoarea totală a tranzacţiilor pe BVB, în timp ce volumul tranzacţionat cu acţiunile Fondului a reprezentat 33,8% din volumul total de acţiuni tranzacţionat pe BVB.
"Sub condiţia aprobării de către acţionari a termenilor detaliaţi ai mandatului la noua Adunare Generală a Acţionarilor, Franklin Templeton se va concentra în viitor pe colaborarea şi mai strânsă cu companiile din portofoliu existent şi va continua să impulsioneze reformele şi îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporativă, transparenţa şi profesionalism cu obiectivul de a creşte profitabilitatea şi randamentele pentru acţionari", arată Fondul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.