De Ziua Mondială a Teatrului, în 27 martie, ICR Londra invită publicul la spectacolul „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu, cu Tudor Gurămultă, Bianca Topor, Mihai Costache, Elena Vasilache, Ioana Goga şi Olivia Negrean, tineri actori români care locuiesc şi creează în Regatul Unit al Marii Britanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma atelierului de teatru dezvoltat de ICR Londra începând cu luna februarie a acestui an sub îndrumarea regizoarei Ema Nicola şi cu concursul designerului de lumini Leonard Băcică, spectacolul cu prima piesă de teatru a lui Ionescu, „Cântăreaţa cheală”, este dedicat Zilei Mondiale a Teatrului. Evenimentul are loc la 69 de ani de la premiera londoneză desfăşurată la The Arts Theatre şi la 75 de ani de la premiera absolută la Paris a acestui text cu care a debutat în dramaturgie Eugen Ionescu. Piesa reprezintă una dintre lucrările esenţiale care au reuşit să impună teatrul absurdului ca un curent important în istoria teatrului modern şi a marcat începutul unei cariere de succes pentru Ionescu pe scena internaţională. Spectacolul de la ICR Londra va fi jucat în limba engleză după traducerea lui Donald Watson.

„Cântăreaţa cheală rămâne o piesă relevantă care subliniază eşecul limbajului, ruptura dintre oameni, absurditatea căutării unui înţeles într-o lume a neorândurii. În era noastră digitală, unde legătura verbală dintre semeni este deseori superficială şi fragmentată, spectacolul aduce o critică lipsei de esenţă care caracterizează interacţiunea umană”, a declarat regizoarea Ema Nicola.

Această piesă care a făcut istorie pune în valoare dedicaţia şi entuziasmul cu care artiştii româno-britanici abordează demersurile creative, dovedind profunzimea şi versatilitatea talentului lor, cu care îmbogăţesc scena de teatru britanică.

Ziua Mondială a Teatrului a fost iniţiată în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), fiind sărbătorită anual la 27 martie de Centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru.

Anul acesta, mesajul Internaţional de Teatru este transmis lumii întregi de către regizorul Theodoros Terzopoulos, pedagog, autor, fondator şi director artistic al Companiei teatrale Attis, inspirator al Olimpiadelor de teatru şi preşedinte al Comitetului internaţional al Olimpiadelor de teatru.

„Oare poate teatrul să audă apelul disperat pe care îl emit vremurile noastre într-o lume de cetăţeni sărăciţi, ferecaţi în celulele unei realităţi virtuale, retraşi într-o izolare sufocantă? Într-o lume de existenţe robotizate înăuntrul unui sistem totalitar de control al şi de represiune a tuturor aspectelor vieţii? (…) Este teatrul îngrijorat de condiţia umană, aşa cum se prezintă ea în secolul 21, când cetăţeanul este manipulat de interese politice şi economice, de reţelele media şi de grupurile formatoare de opinie? (…) Întrebări care nu se pretează la răspunsuri definitive, pentru că teatrul există şi dăinuie datorită întrebărilor fără răspuns. Întrebări stârnite de Dionisos, trecând prin locul său de naştere, arena teatrului antic, şi continuându-şi tăcut călătoria de refugiat prin peisaje de război, astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. (…)”  Versiunea în limba română a mesajului, în traducerea doamnei Alice Georgescu, pe www.uniter.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.