Ziua Limbii Române va fi marcată luni, de reprezentanţele Institutului Cultural Român, printr-o serie de momente online, de la expoziţii la recitaluri de poezie, de televiziunea publică, prin documentare şi programe speciale, iar de Academia Română, printr-o dezbatere.
Începând cu anul 2013, pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române.
Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate luni pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român.
Poetul Ioan Es. Pop, interpretat în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul „Mi-e dor” de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca, sunt câteva dintre momentele prin care ICR va marca Ziua Limbii Române.
TVRi şi TVR Moldova propun programe speciale, precum documentarul „SÂRMA(na) de pe Prut”, difuzat de la ora 10.00. Realizat în 2011, documentarul vorbeşte despre sârma ghimpată instalată într-o noapte pentru a despărţi românii de pe cele două maluri ale Prutului, care a avut acelaşi rol ca zidul Berlinului.
De la ora 17.00, pe TVR Moldova, şi de la ora 17.30, la TVR Internaţional, va fi difuzată o ediţie specială a emisiunii „Obiectiv comun”, realizată în studioul TVR de la Chişinău. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică şi cunoaşterea limbii române în contextul multinaţional sunt câteva dintre subiectele discutate în prima ediţie din noul sezon.
Documentarul „Duminica Limbii Române”, difuzat luni, de la ora 19.00 la TVR Moldova, redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al RSSM votează revenirea la grafia latină şi declară limba română - limbă oficială în RSSM.
Ziua Limbii Române va fi încheiată cu spectacolul „Eugen Doga: Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti”, programat la ora 21.00, la TVR Internaţional, şi de la ora 22.10, la TVR Moldova. Concertul este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Chişinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, iar solişti sunt sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă.
Academia Română organizează luni dezbaterea dedicată evoluţiei limbii române. Manifestarea va avea loc în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00, şi va fi moderată de academicienii Bogdan C. Simionescu şi Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române.
Dezbaterea va fi deschisă de prezentările susţinute de prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ion Hadârcă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, şi Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român. Prezentările vor pune accent pe evoluţia limbii române şi promovarea ei în comunităţile din afara graniţelor ţării.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.