Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Stockholm, Veneţia şi Madrid, prin spectacole de teatru, dezbateri şi proiecţii de film. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
„Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supravieţuitori”, la sediul ICR Tel Aviv
Evenimentul „Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supravieţuitori” va avea loc marţi, 25 ianuarie 2022, la sediul ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, şi a fost organizat pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cât şi împlinirea a 81 de ani de la Pogromul de la Bucureşti, ce a avut loc între 21 şi 23 ianuarie 1941.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În cadrul evenimentului, se va difuza un fragment din interviul realizat de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, prezent la eveniment, cu Hava Haas, supravieţuitoare a persecuţiilor antisemite întreprinse de către mişcarea legionară din România în anii '40, despre istoria familiei sale, tatăl şi fraţii mai mari fiind victime ale Pogromului de la Bucureşti, aceştia din urmă fiind executaţi în pădurea de la Jilava, precum şi despre politicile antisemite ale autorităţilor, episoadele de violenţă ce au culminat cu Pogromul, şi procedurile întreprinse pentru imigrarea în Israel.
Totodată, va fi prezentată cartea „Adevăruri tăinuite. Mărturiile unui fiu de rabin” (Bucureşti, Editura Semne, 2008) al cărei autor - Itzhac Guttman Ben-Zvi - este fratele Havei Haas, amândoi fiind descendenţi direcţi ai victimelor Pogromului de la Bucureşti. La eveniment, va fi prezent şi rabinul Elhanan Guttman care conduce acum Sinagoga „românească”, denumită - în amintirea celor doi martiri –„Beit Yaakov si Iosif Guttman” din Tel Aviv, întemeiată de bunicul său Zeev Guttman, şi care este nepotul victimelor Pogromului de la Bucureşti, Iacob si Iosif Guttman. În cadrul evenimentului, a mai avut loc şi o prezentare despre Pogromul de la Bucureşti, realizată de E.S. Radu Ioanid.
Dezbaterea „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, online la ICR Stockholm
O discuţie înregistrată între Diana I. Popescu, cercetător de onoare la Institutul Birkbeck pentru Studiul Antisemitismului din cadrul Universităţii din Londra şi cercetător la Universitatea din Nottingham, şi cercetătoarea Tanja Schult, profesor asociat şi lector senior al Departamentului de Cultură şi Estetică de la Universitatea din Stockholm, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, pe reţelele de socializare ale ICR Stockholm.
În cadrul dezbaterii cu titlul „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, ce se va defăşura în limba engleză, cele două cercetătoare vor reflecta asupra stării actuale a memoriei Holocaustului, prin prisma cercetării lor asupra dimensiunilor performative ale culturii memoriale a Holocaustului. Cercetătoarele vor discuta despre semnificaţia şi relevanţa acestei dimensiuni mai puţin cunoscute a culturii memoriei Holocaustului, care este o trăsătură fundamentală a comemorării Holocaustului, întrucât practica performativă încearcă să transforme indivizii din spectatori pasivi în agenţi responsabili social şi moral.Ultima parte a discuţiei va fi dedicată explorării a ceea ce defineşte memoria Holocaustului în prezent, care sunt cele mai recente abordări pentru educarea despre Holocaust, cât de eficiente sunt acestea şi cum ne putem asigura că Holocaustul rămâne relevant pentru generaţiile viitoare - în special în vremurile pandemiei şi pe măsură ce ne confruntăm cu dispariţia martorilor şi supravieţuitorilor Holocaustului.
Cele două cercetătoare sunt autoarele recentului volum „Performative Holocaust Commemoration in the 21st Century”, publicat la prestigioasa editură Routledge, la finalul anului 2021.
Masa rotundă „Lungo il cammino della memoria”, la IRCCU Veneţia
„Lungo il cammino della memoria”, o întrunire organizată de IRCCU Veneţia în colaborare cu Editura Salomone Belforte, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, în sala de conferinţe a reprezentanţei, şi va marca Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului. La eveniment, vor participa: Guido Guastalla, istoric, autor de cărţi şi articole despre istoria şi cultura evreilor, directorul Editurii Salomone Belforte; istoricul Ricardo Calimani, autor a numeroase studii şi cărţi despre istoria evreilor şi Shoah; Alberto Castaldini, istoric, fost director al Institutului Italian din Bucureşti.
În cadrul evenimentului, moderat de directorul IRCCU Veneţia, Grigore Arbore Popescu, vor fi prezentate cărţile celor trei invitaţi, publicate la Editura Salomone Belforte.
Evenimentul se va desfăşura în limba italiană, în sala de conferinţe a IRCCU Veneţia, şi va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a IRCCU Veneţia şi, ulterior, încărcat pe pagina Youtube a reprezentanţei. Comentariile şi întrebările din partea publicului vor putea fi adresate pe pagina evenimentului IRCCU Veneţia, ulterior evenimentului.
Pelicula „Aliyah DaDa”, proiectată la Círculo de Bellas Artes din Madrid
Documentarul „Aliyah DaDa”, în regia Oanei Giurgiu, va fi proiectat în sala Cine Studio de la cunoscutul centrul cultural de referinţă din Madrid, Círculo de Bellas Artes, joi, 10 februarie 2022. Evenimentul este organizat de ICR Madrid în colaborare cu Centrul Sefarad Madrid şi Círculo de Bellas Artes şi marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Proiecţia filmului „Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu, în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.