Poveştile care vorbesc despre emoţii, prietenie, curaj sau perseverenţă şi susţin dezvoltarea socio-emoţională a copiilor se află în topul achiziţiilor de carte, arată o analiză realizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii de Editura Didactica Publishing House (DPH).
Preferinţele pentru aceste lecturi se observă atât pe segmentul dedicat cititorilor mici - 0-3 ani, respectiv 3-6 ani, cât şi în privinţa cititorilor independenţi, adică segmentul 7-12 ani, mai arată datele editurii.
De altfel, peste 70% dintre cei care comandă cărţi de pe site-ul Didactica Publishing House includ în coşul de cumpărături o carte despre emoţii sau despre valori fundamentale, un procent ce se menţine constant faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, aproximativ jumătate dintre clienţi aleg în aceeaşi comandă şi o carte non-fiction, cum ar fi enciclopediile, cărţile de ştiinţă sau jocuri educative.
„Vedem un interes tot mai mare pentru titluri care oferă nu doar poveşti frumoase, ci şi un cadru sigur pentru exprimarea emoţiilor. Părinţii aleg conştient, căutând cărţi care îi pot sprijini în discuţiile zilnice cu cei mici – fie despre prietenie, despre ce înseamnă să fii bun, empatic sau curajos, despre cum să construieşti încrederea în sine a copilului, dar şi despre cum să dezvolte relaţii de prietenie. Invesim de peste 20 de ani în titluri cu impact educaţional şi emoţional pentru a veni în întâmpinarea nevoilor părinţilor şi copiilor, cărţi care să ofere conversaţii valoroase, iar acest lucru se reflectă şi în alegerile clienţilor noştri”, a declarat Florentina Ion, fondator DPH.
Top vânzări ianuarie-martie 2025
Analiza vânzărilor din în primul trimestru al anului reflectă aceste alegeri din partea părinţilor: cărţi care susţin dezvoltarea socio-emoţională, modele inspiraţionale şi poveşti captivante care stimulează imaginaţia.
1. „Luna şi Pădurea magică”, o serie de 8 volume semnată de scriitoarea Usch Luhn – abordează teme legate de emoţii şi conectare într-un mod empatic, cald şi autentic, şi are ca public ţintă cititorii de 8+ ani.
2. „Cărticica bunătăţii”, de Francesca Pirronne – un ghid ilustrat despre valori şi relaţii sănătoase, cu exemple practice şi pe înţelesul celor mai mici cititori, fiind dedicată segmentului 0-3 ani.
3. „Unicornul Noni”, o serie ce sprijină dezvoltarea vocabularului emoţional al copiilor şi exersarea abilităţilor sociale, semnată de sofrologul Aurélie Chien Chow Chine, dedicată copiilor cu vârsta de 3-5 ani.
4. „O fată pe nume Bucurie”, semnată de Jenny Valentine – o poveste despre perseverenţă şi curaj interior, despre adaptare şi dezvoltarea abilităţilor sociale, scrisă cu mult umor şi potrivită pentru cititori de 10+ ani.
5. „Sofia şi pantofii magici” - vol. 1: Atelierul secret, o nouă serie de Usch Luhn ce abordează teme precum importanţa alegerilor personale, curajul, empatia, prietenia şi încrederea în sine, tot pe segmentul 8-12 ani. Volumul 2 al seriei este şi el disponibil începând cu finalul lunii martie.
6. Seria „Sunt imbatabil - jocuri educaţionale pentru întreaga familie”, ce dezvoltă gândirea logică şi încrederea prin joc şi descoperire, bestseller internaţional.
7. „Supereroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenate”, semnată de Mihai Grăjdeanu, o colecţie captivantă de povestiri despre meciuri memorabile, jucători legendari şi victorii simbolice, începând cu primele participări la Campionatul Mondial până la performanţele Generaţiei de Aur şi cele mai recente turnee internaţionale.
8. Seria „Şoricelul Cititor - Max” , de Christian Tielmann - o colecţie de peste 15 povestioare pentru copii de 3+ ani care le arată cum să gestioneze diferite situaţii din viaţa de zi cu zi, inclusiv prima noapte petrecută la un prieten sau cum să spună STOP.
9. „28 de poveşti de noapte bună”, scrisă de Brigitte Weninger şi ilustrată de Eve Tharlet – este o colecţie de poveşti scurte care cultivă o rutină de seară echilibrată, una dintre cele mai iubite cărţi.
10. Seria „Poveşti cu sunete” - 4 titluri care invită cei mai mici cititori la lectură, folosind sunetele ca element de conectare, fiind potrivită pentru segmentul 0-3 ani.
„Ne bucurăm să vedem în topul preferinţelor şi cărţi din proiectul nostru - cofinanţat prin programul Europa Creativă - Puterea literaturii europene în prevenirea bullyingului, cum este Cărticica bunătăţii, iar acestea sunt inclusiv folosite în ateliere de dezvoltare personală, în care copiii învaţă despre emoţii şi valori, principii sănătoase de viaţă încă din primii ani”, a mai precizat Florentina Ion.
Festival online de Lectură şi Joacă şi reduceri aniversare
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, sărbătorită anual pe 2 aprilie, editura a organizat un Festival de Lectură şi Joacă, ajuns la a VI-a ediţie. Festivalul se desfăşoară online şi reuneşte autori români şi nu numai, invitaţi să vorbească despre ce se află în spatele poveştilor care ajung în mâinile copiilor. De asemenea, nu lipsesc momentele de lectură şi dezbaterile alături de autori, cadre didactice, specialişti în educaţie şi psihoterapeuţi.
În aceeaşi perioadă 31 martie - 6 april, pe site-ul editurii DPH, cărţile şi jocurile educative pot fi achiziţionate cu reduceri de până la 70%. Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a editurii, iar oferta completă este disponibilă pe www.edituradph.ro.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.