Aproape două treimi dintre părinţi declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceştia, iar 96% dintre copii au o bibliotecă proprie, arată datele unui sondaj Didactica Publishing House. Bugetul mediu alocat pentru achiziţia de noi cărţi în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinţi, iar frecvenţa cu care cumpără cărţi este lunară, mai arată datele sondajului realizat cu ocazia Zilei Cărţii pentru Copii, sărbătorită internaţional pe 2 aprilie.
95% dintre părinţi achiziţionează cărţi pentru copii fără o ocazie anume. O treime includ cărţile şi în cadourile de Paşte, Ziua Copilului sau Crăciun şi un procent similar la aniversări, arată datele sondajului. Majoritatea aleg în special cărţi de ficţiune (88%), însă mai mult de jumătate includ în achiziţia de carte şi titluri de dezvoltare personală (54%) sau enciclopedii şi cărţi de non-ficţiune (51%).
80% dintre părinţi văd în a citi un moment de conectare cu copilul, aproape jumătate alegând seara pentru a parcurge o carte nouă. Două treimi dintre părinţi le citesc zilnic copiilor, mai arată sondajul citat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Cel mai încurajator lucru pe care l-am descoperit analizând răspunsurile părinţilor este faptul că lectura capătă o tot mai mare importanţă în viaţa de familie. Iar acest lucru se reflectă atât în timpul alocat zilnic lecturii, cât şi în frecvenţa achizţionării de noi cărţi şi a bugetului alocat. Cărţile devin parte din rutina de zi cu zi, iar acest lucru se va reflecta direct în dezvoltarea cognitivă şi emoţională a copiilor, iar noi, ca editură axată pe educaţie, nu putem decât să ne bucurăm de acest lucru şi să ne asumăm în continuare rolul de suporter şi promotor al lecturii”, a declarat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.
Ce îşi doresc părinţii să înveţe copiii din cărţi
Peste 70% dintre respondenţi au mai precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine şi alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind şi un moment de învăţare (76%). Aproximativ 40% dintre părinţi mai spun că prin intermediul cărţilor le vorbesc copiilor despre noţiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficienţe, dar şi despre situaţii în care se pot regăsi chiar ei, cum ar fi bullyingul.
Prin urmare, mai arată sondajul, atunci când aleg un titlu, părinţii au în vedere în special explicarea emoţiilor pe înţelesul copiilor, creşterea încrederii în sine, promovarea empatiei şi a bunătăţii. Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinţi. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a situaţiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenţi, în timp ce 40% îşi doresc să abordeze subiectul fraţilor atunci când aleg un titlu. Prezentarea noţiunilor ştiinţifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului editurii DPH.
„Tendinţele în abordarea anumitor subiecte de conversaţie se reflectă şi în titlurile alese. Astfel, printre best-seller-urile noastre sunt seria Ema şi Eric, semnată de Ioana Chicet-Macoveiciuc, care tratează atât subiectul emoţiilor, cât şi diverse situaţii de viaţă, cum ar fi începerea grădiniţei, apariţia unui frate, bunele maniere sau prima vacanţă de familie. De asemenea, tot mai căutate în ultimul timp sunt cărţile din seria SUNT... de Susan Verde, o serie premiată internaţional, care tratează subiecte precum empatia, bunătatea, pacea, puterea ficăruia de a contribui la schimbare”, a precizat Florentina Ion.
Cât de des cumpără părinţii cărţi şi ce buget alocă
Importanţa lecturii se reflectă şi în frecvenţa achiziţiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% dintre respondenţi achiziţionează cărţi lunar. 43% alocă un buget de 51-100 de lei, iar 38% de 101-300 de lei pentru achiziţia de carte. 95% achiziţionează cărţi fără o ocazie specială, iar cărţile sunt recitite cel puţin o dată de jumătate dintre copiii respondenţilor. Cei mai mulţi copii preferă cărţile de poveşti/ficţiune, iar printre personajele preferate de copii se numără Ema şi Eric (din seria semnată de Ioana Chichet-Macoveiciuc), Felix şi Sofia (Seria Poştaşul Felix), Micul Prinţ sau serii de cărţi care tratează o anumită temă, cum ar fi cele cu dinozauri.
„De multe ori, părinţii ne întreabă ce fel de cărţi avem cu personaje generice, cum ar fi iepuraşi, urşi, chiar vulpi sau lupi. Copiii îndrăgesc un astfel de personaj şi caută atât cărţi de poveşti, cât şi de activităţi cu acesta. Desigur, este o preferinţă ce se schimbă periodic, însă este de ajutor părinţilor care pot explora anumite teme prin intermediul acestor personaje. De exemplu, cei care au preferat seria cu ursuleţul Martin, ilustrată de Eve Tharlet, au continuat cu Ursoc din seria Walko şi enciclopediile cu animale”, a mai explicat Florentina Ion.
Sondajul a fost realizat online în luna martie 2022. Au participat 473 de părinţi, cu copii cu vârste între 1 şi 18 ani. 53% dintre părinţi au copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani, 39% au copii cu vârsta 1-3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din Bucureşti. 49% dintre respondenţi au venituri lunare cuprinse între 2.001 şi 4.000 de lei, iar 32% depăşesc 4.001 lei venit lunar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.