Evenimente culturale care celebrează personalităţi marcante ale artelor şi culturii române vor fi organizate, timp de trei săptămâni, de Ziua Culturii Naţionale, de reprezentanţele Institutului Cultural Român. Publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziţii, spectacole de teatru, conferinţe, ateliere interactive, proiecţii de filme documentare şi evenimente literare. Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, în România şi Republica Moldova, la 15 ianuarie, data naşterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia Română, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria comunei Dumbrăveni, Asociaţia Culturală „Regal d'Art” din Botoşani organizează, în perioada 13-15 ianuarie 2025, o serie de evenimente sub genericul „Ziua Culturii Naţionale - Eminescu în vers şi-n cânt”. Cu această ocazie este marcată şi împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, instituţie dedicată integral studierii şi promovării operei eminesciene. De asemenea, ICR Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, va organiza pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, în 17 ianuarie, tradiţionalul Concert de Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul „Enescu. Rapsodii şi poeme” va fi susţinut de Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, sub bagheta lui Daniel Jinga şi Corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău, condus de maestrul de cor Oleg Constantinov.

ICR Madrid organizează, în perioada 13 ianuarie - 27 februarie, expoziţia de fotografie „Atlasul frumuseţii. Femeile lumii şi poveştile lor” de Mihaela Noroc, în Sevilla, provincia Andaluzia, în colaborare cu organizaţia nonprofit Povestea Abecedarului. Fotografiile - portrete de femei din Spania până în Japonia, din Mexic până în Afganistan, din Statele Unite până în India - vor fi expuse la Centrul Cívic „San Pablo (Periodista Manuel Barrios)”. De asemenea, ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României şi în colaborare cu Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas, organizează „Săptămâna Culturii Române la Biblioteca Iván de Vargasˮ, în perioada 13-20 ianuarie.

Săptămâna începe cu deschiderea a două expoziţii la sediul bibliotecii - Costume tradiţionale româneşti şi România, patrimoniu şi autori. Pe 16 ianuarie, în Galeria ICR Madrid, va avea loc inaugurarea expoziţiei fotografice „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” semnată de fotograful Tudorel llie, iar în 17 ianuarie, la Sala Polivalentă a bibliotecii, va fi proiectat documentarul „Între tăcere şi păcat” despre Ana Blandiana, câştigătoarea prestigiosului premiu Prinţesa de Asturias 2024 pentru literatură, regizat de Diana Nicolae. La Ateneul din Madrid, va fi organizată o lectură continuă din opera lui Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, va fi prezentat documentarul „Eu, Eminescuˮ, realizat de Cristina Chirvasie, după un scenariu de Emanuel Bădescu, care pune în valoare arhiva foto-video a perioadei istorice în care a trăit Mihai Eminescu, „traducând” însă istoria într-un limbaj accesibil tuturor categoriilor de public. 

ICR Paris va organiza la Paris, Marsilia, Annency şi Lyon, o serie de activităţi care să pună în valoare atât operele unor scriitori români, cât şi frumuseţea şi valoarea patrimonială a Palatului Béhague - Ambasada României în Franţa. Pe reţelele de Youtube, Facebook şi Instagram ale ICR Paris, în data de 15 ianuarie, va fi difuzat un videoclip realizat în colaborare cu Mircea Cantor pentru Ziua Culturii Naţionale. La Marsilia, în 15 ianuarie, evenimentul va cuprinde conferinţa „Difuzarea poeziei româneşti în Franţa - Eminescu, Blandiana, Blagaˮ, în cadrul căreia vor susţine dezbateri Jean-Louis Courriol (scriitor şi traducător) şi Jean Poncet (scriitor şi traducător), la Consiliul Regional din Marsilia. În zilele de 20-21 ianuarie, la Annecy şi la Lyon, ICR Paris şi Consulatul General al României la Lyon organizează două evenimente literare la care vor participa scriitorii Varujan Vosganian şi Adrian Lesenciuc. În 25 ianuarie, în cadrul Festivalului „Nuits de la lectureˮ organizat de Centre National du Livre, Palatul Béhague - Ambasada României în Franţa va găzdui un maraton de lectură, prilej cu care va fi redifuzat materialul video realizat în colaborare cu Mircea Cantor, cu participarea a numeroşi oameni de cultură şi diplomaţi.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova şi Societatea de Studii Româneşti „Miron Costinˮ din Padova, va organiza, în 15 ianuarie, o manifestare culturală la Universitatea din Padova, Aula Complexului Universitar „Beato Pellegrinoˮ. Programul va cuprinde conferinţa „Basmele lui Mihai Eminescu”, susţinută de doamna Prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara, urmată de un recital de poezie eminesciană, atât în limba italiană, cât şi în limba română, susţinut de studenţii trupei de teatru în limba română a Universităţii din Padova.

ICR Tokyo şi Ambasada României în Japonia organizează în 15 ianuarie un eveniment cultural cu implicarea Asociaţiei de prietenie Musashino-România, oraşul Musashino fiind înfrăţit cu Braşov. Unii dintre membrii asociaţiei au participat la Şcoala de vară de limba română organizată de Institutul Cultural Român şi vor recita strofe din „Luceafărulˮ de Mihai Eminescu, volum de poezie în traducerea prof. Shingo Suzuki, ilustrat de Akira Reighetzu, care va fi prezentat publicului. Prof. Shingo Suzuki, lingvist, a susţinut cursuri de limba şi literatura română la Tokyo University of Foreign Studies/ Universitatea de Studii pentru Străini – Tokyo. În cadrul evenimentului va avea loc şi un concert, o interpretare modernă a saxofonistului Hiroko Yamakawa cu acompaniament la pian de Kotaro Nagano, care va cuprinde lucrări de Enescu, Nottara şi Brediceanu.

Institutul Cultural Român de la Varşovia va derula o campanie online prin care va prezenta, printr-o serie de materiale video, principalele proiecte derulate în Polonia în primele 6 luni de Sezon (iunie - decembrie 2024). Bilanţul activităţilor derulate în perioada mai - decembrie 2024 include aproape 100 de activităţi derulate în 9 oraşe poloneze. Campania digitală, cu o durată de o lună, se va încheia cu o întâlnire cu presa poloneză, unde va fi anunţat calendarul evenimentelor majore planificate în perioada martie - octombrie 2025. În prima jumătate a lunii martie vor fi inaugurate trei expoziţii de anvergură: „România - Polonia. Un secol de istorie. Mareşalul Piłsudski şi Familia Regală a României”, de Ziua Solidarităţii româno-polone (3 martie), la Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, lângă Varşovia; „Un ochi râde, altul plânge. Artă din România în colecţia Ovidiu Şandor”, la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, şi „Istorii strălucitoare. Comori de aur şi argint din Evul Mediu românesc“ la Muzeul Naţional din Gdańsk.

ICR Londra invită publicul, în 15 ianuarie, la proiectul „Bucureştiul interbelic. O poveste de dragosteˮ, care va cuprinde concertul de muzică interbelică susţinut de baritonul Cozmin Sime, acompaniat de chitaristul german Heiko Pape şi de pianista britanică Giula Glennon, şi expoziţia „Bucureşti: hărţi în mişcareˮ, deschisă la sediul Institutului până pe 20 ianuarie.

ICR Stockholm va organiza la sediul Institutului, în 15 ianuarie, un recital de poezie şi muzică clasică susţinut de soprana suedeză Siri Krosness, de pianistul Ştefan Vârtejaru şi de actriţa Luiza Stănescu.

ICR Istanbul va organiza, în 15 ianuarie, un recital de muzică clasică susţinut de pianista Sînziana Mircea şi violonistul Alexandru Tomescu, la Opera Süreyya.

ICR Budapesta va prezenta, în perioada 15 ianuarie - 28 februarie, la filiala din Seghedin, expoziţia „35 de ani şi o zi. Memoria şi istoria Revoluţiei din 1989 în societatea de astăzi”, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

ICR Beijing invită publicul în data de 15 ianuarie la expoziţia de grafică „175 de ani de la naşterea poetului naţional al României, Mihai Eminescu”, realizată de Constanţa Abălaşei-Donosă şi concertul de flaut şi chitară, susţinut de Ioana Bălaşa şi Bogdan Mihăilescu. Pe 16 ianuarie, concertul de flaut şi chitară va fi prezentat şi la Young Art Gallery, Beijing Guoce International Conference and Exhibition Centre.

ICR New York susţine turneul nord-american al spectacolului „The Retreat” de şi cu Simona Măicănescu, realizat după romanul „Viziunea vizuinii” de Marin Sorescu la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Spectacolul produs de Fundaţia „Marin Sorescu” va avea trei reprezentaţii în perioada 16-19 ianuarie: două pe teritoriul Statelor Unite - la The Keegan Theatre din Washington, D.C. şi la Sala „Norman Manea” a ICR New York - şi una în Canada, la Vancouver, cu sprijinul Consulatelor Generale ale României la Vancouver şi la San Francisco.

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Editura L’altra Europa-Edizioni ETS şi cu patronajul Ambasadei României, va sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-o prezentare, la 16 ianuarie, a volumului „Emersioni sceniche. Teatro romeno contemporaneo”, îngrijit de Horia Corneliu Cicortaş şi Letteria Giuffrè Pagano. Expunerea va fi însoţită de o lectură dramatizată a unor texte selectate din volum, susţinută de actorul Marius Bizău.

ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, va organiza, în 16 ianuarie, la Fundaţia José Saramago (Casa dos Bicos, Lisabona), ceremonia de înmânare a decoraţiei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria F - „Promovarea culturii”, Elenei Covasan, profesor al cursului „Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească” (Institutul Limbii Române), în semn de deosebită apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba educaţiei românilor, pentru contribuţia importantă avută la promovarea limbii şi culturii române şi a imaginii României în Republica Portugheză. Evenimentul va continua cu cea de-a XIV-a ediţie a Ceremoniei de acordare a titlurilor onorifice „Amicus Romaniae” unor personalităţi portugheze: David Galego (Primarul Municipiului Redondo), Mário Antas (fostul director al Muzeului Naţional al Trăsurilor din Lisabona), José Manuel de Vasconcelos (poet, eseist şi traducător, vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor Portughezi). În continuarea manifestărilor şi ca omagiu adus poetului naţional Mihai Eminescu şi culturii române, domnul José Manuel de Vasconcelos va recita o selecţie de poeme de Mihai Eminescu, traduse pentru prima dată în portugheză de reputatul filolog Victor Buescu (exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România) şi publicate în 1950, la Lisabona. Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică, în interpretarea pianistei Dana Radu, rezidentă în Portugalia.

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Luxemburg şi Asociaţia Les Amis du Château de Vianden, va organiza, pe 17 ianuarie 2025, vernisajul expoziţiei „Pe firul tradiţiilor comuneˮ. Expoziţia va fi găzduită de Castelul Vianden (Luxemburg), unul dintre cele mai mari şi frumoase castele fortificate de pe Rin, şi va fi deschisă publicului larg până la 6 aprilie. Tot ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi Ambasada României în Regatul Belgiei, va organiza un eveniment diplomatic şi academic literar dedicat poetului Mihai Eminescu, în 18 ianuarie, care va include prelegerea intitulată „Proverbialul Eminescuˮ, susţinută de către Ioan Milică, profesor universitar doctor în Filologie (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), şi o scurtă intervenţie despre „Opera eminesciană şi literatura universalăˮ a conf. dr. Viorica Zaharia, de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău, precum şi un recital de câteva minute susţinut de Alexandrina Robu-Cepoi, expert cultural din R. Moldova, care a înfiinţat la Bruxelles Asociaţia „Moldova-EU Club”. De asemenea, reprezentanţa de la Bruxelles va organiza un eveniment în 19 ianuarie, cu participarea mai multor artişti români de prestigiu, care trăiesc şi au cariere în Belgia, în diferite domenii culturale, realizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei şi cu Asociaţia belgiană ArtSphere. Evenimentul de la Casa Marcel Hastir va cuprinde o expoziţie de pictură, o dezbatere literară, o expoziţie cu obiecte de artizanat românesc şi artă culinară şi, nu în ultimul rând, un concert de gală ce va include atât lucrări muzicale româneşti, cât şi un recital de poezie eminesciană.

ICR Viena, în parteneriat cu Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena, prezintă pe 19 ianuarie concertul susţinut de pianistul Teo Milea la Ambasada României din Viena. De asemenea, reprezentanţa de la Viena a organizat pe 9 ianuarie 2025, la Bösendorfer Salon, două recitaluri susţinute de tinerii pianişti Radu Sava Gheju şi David Hodoş.

Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Praga organizează, în 23 ianuarie, vernisajul expoziţiei de fotografii documentare „Valahii din Moravia: monografie fotografică”, semnate de artiştii fotografi orădeni Constantin Demeter (coordonator), Ovidiu Gabor şi Gheorghe Petrila. Artiştii fotografi au realizat câteva sute de fotografii documentând portrete de valahi, case tradiţionale valahe, peisaje de munte, gospodării ţărăneşti şi anexe gospodăreşti, dar şi foarte multe costume populare valahe.

ICR Tel Aviv va organiza, în 26 ianuarie, în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater - The Jerusalem Center for the Performing Arts, un concert extraordinar de gală la Ierusalim, cu program integral românesc, avându-i ca solişti pe Andrei Manea, Aida Pascu şi Madeleine Pascu, acompaniaţi de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului român Ionuţ Pascu.

ICR Berlin, în colaborare cu Österreichisches Kulturforum Berlin, va organiza un recital al pianistei Adela Liculescu în sala de concerte a Forumului Cultural Austriac din Berlin, în 29 ianuarie.

În 31 ianuarie, la Teatrul Naţional din Budapesta, ICR Budapesta va prezenta spectacolul de teatru „Zeiţe de categoria Bˮ, al cărui text este semnat de dramaturga Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri. Spectacolul produs la Bucureşti de CREART aduce pe aceeaşi scenă actriţe din trei oraşe şi trei teatre partenere din România: Elena Ivanca (Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Ioana Dragoş Gajdó (Teatrul „Regina Maria” Oradea) şi Silvia Luca (Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.