Expoziţii noi, târguri, ateliere de creativitate, lansări de carte, concerte şi proiecţii de film fac parte din programul evenimentului Zilele Muzeului Ţăranului, ce va avea loc anul acesta între 9 şi 19 septembrie.
Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu MNŢR, vernisează pe 9 septembrie, la ora 17.00, în Sala Acvariu, expoziţia „Fragmente şi zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaş”, dedicată fondatorului Muzeului de la Şosea.
Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri va avea loc în perioada 10 - 12 septembrie.
MNŢRplusC va găzdui proiecţia producţiei documentare maghiare „Three Dances/ Trei Dansuri”, pe 10 şi 14 septembrie, de la ora 19:00. Proiecţia face parte din expoziţia video aflată în derulare până pe 5 octombrie, „Ballad of Escape”.
Pe 15 septembrie, de la ora 17:00, la Sala Tancred Bănăţeanu, publicul este aşteptat la vernisajul expoziţiei „Oaş” a fotografului sătmărean Remus Ţiplea, care documentează de câţiva ani nunta din Ţara Oaşului. Expoziţia de fotografie prezintă imagini extrase din proiectul intitulat „Nunta nunţii”, derulat pe parcursul unui deceniu, punctând atât elementele de ritual care s-au mai păstrat din ceremonialul nunţii tradiţionale, cât şi transformările survenite de-a lungul timpului: găteala miresei şi a mirelui, steagul, ceteraşii, socăciţele, ţâpuritura, danţul, petrecerea.
Tot pe 15 septembrie, de la ora 20:00, va fi proiectat filmul „Darclée” (1960), regizat de Mihai Iacob după un scenariu scris de Constantin Cârjan şi Ionel Hristes. Rolul omonim este jucat de actriţa Silvia Popovici, ariile sopranei fiind susţinute de Arta Florescu.
Pe 16 septembrie, vizitatorii muzeului sunt aşteptaţi la două vernisaje şi un concert. De la ora 17:00, la Sala Media, va fi deschisă expoziţia „O lume într-un recensământ”, care propune o incursiune în familia şi gospodăria rurală din Ţara Românească a secolului al XIX-lea. De la ora 18:00, în curtea interioară va avea loc concertul tarafului Crescut pe Muzică, iar de la ora 19:00, vernisajul expoziţiei „Burticală.G.Ion.Leu.Dolj.”, la Sala Irina Nicolau. Expoziţia este, întâi de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv şi implicit a lumii rurale pe care acesta a încercat să o facă cunoscută. În al doilea rând, aduce în prim plan o subsecţiune a artei naive – desenul si acuarela –, căreia i s-a acordat o mai mică importanţă, fiind astfel şi mai puţin vizibilă în raport cu pictura şi sculptura. Expoziţia documentează nu doar activitatea lui Ion G. Burticală, ci şi relaţiile vieţii comunitare din localitatea Leu, şi este o încercare de chestionare a contextului artei naive, într-o perioadă în care a făcut obiectul unor politici culturale de masă, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale ţăranilor şi muncitorilor.
Pe 17 septembrie, de la ora 19:00, va avea loc, în curtea interioară, concertul „Caliu şi Taraful Haidouks”, în care vor fi ascultate mai multe melodii tradiţionale în versiunea originară, culese de George Enescu de la lăutari.
„De la Tilincă la opincă. DicţionAR pe sărite”, proiect dedicat copiilor şi adolescenţilor (+12 ani), este un dicţionar etnologic multimedia care îşi propune să repună în uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralităţii” - un patrimoniu valoros ce se pierde treptat, dimpreună cu semnificaţiile cuvintelor, unele complet uitate astăzi. Timp de mai multe luni, 22 de noi termeni ai dicţionarului etnologic au fost definiţi şi transpuşi în animaţii 2D şi 3D. Din 17 septembrie, publicul este invitat să-i descopere în cadrul unor instalaţii interactive şi participative de tip „pop-up museum” concepute special pentru publicul (foarte) tânăr, având un dublu rol: pe de o parte, acela de a crea punţi între universul rural şi imaginarul urban contemporan; pe de altă parte, acela de invita participanţii să contribuie în mod activ, prin intervenţii creative, la înţelegerea şi re-interpretarea vocabularului ţărănesc. Prima instalaţie va fi amplasată de până pe 19 septembrie, pe peluza din faţa Muzeului, de pe bulevardul Kiseleff.
În weekend-ul 17 - 19 septembrie, Fundaţia Kogaion 115 organizează Târgul 100 de Tradiţii Româneşti, în curtea interioară. Producători, meşteri populari, artizani şi colecţionari din toate zonele ţării aduc la târg recoltele cele bune ale toamnei, comori din lăzile de zestre şi obiecte lucrate manual.
În ultima zi a evenimentului, de la ora 12:00, la Sala Media, va avea loc lansarea volumului „Transhumanţa bârsană - capete de istorie - mocani în zona Bărăganului - secolele XIV - XIX”, de Răzvan Ciucă şi Ionela Bran.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român marchează, şi anul acesta, Zilele Europene ale Patrimoniului, în perioada 15 - 18 septembrie. Tema este „Patrimoniul: incluziunea tuturor”. Astfel, pe 15 septembrie, între orele 10:00 şi 15:00, specialiştii în patrimoniu sunt aşteptaţi la #HeritageTalks. Convorbiri despre patrimoniu: Potentialul de dezvoltare sustenabilă prin turism cultural. Evenimentul este organizat, la Studioul Horia Bernea, de Institutul Naţional al Patrimoniului, Cronicari Digitali şi MNŢR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.