Vlad Alexandrescu îşi anunţă demisia din funcţia de ministru al Culturii, într-un mesaj postat miercuri după-amiază pe Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vlad Alexandrescu şi-a justificat gestul, într-un amplu mesaj publicat pe contul de Facebook: ”În faţa rezistenţei opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţiez, să o dezvolt şi să o pun în practică în instituţiile de cultură din România, în faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea”.

În continuare, ministrul face un bilanţ al activităţii sale la portofoliul Culturii: ” Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Naţional al Patrimoniului şi am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului naţional, în situaţia urgentă a deteriorării lui accelerate. Am iniţiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanţare prin care Statul Român poate cumpăra opere de artă românească de pe piaţa liberă prin subscripţie publică, iar cea dintâi operaţiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziţia lucrării Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi. Am cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO. Am dat expresie aşteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic şi natural de la Roşia Montană în Lista Indicativă UNESCO. Am intervenit direct în şantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piaţa Romană din Bucureşti şi din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor româneşti din instituţii pasive, în instituţii deschise publicului, participative”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Totodată, Vlad Alexandrescu menţionează efortul de a scoate ”managementul instituţiilor publice de cultură dintr-o stare anchilozată şi letargică” şi  faptul că şi-a făcut o prioritate din strategia culturală sectorială şi  legitimarea unor politici culturale pe termen lung.

Ministrul demisionar al Culturii aminteşte de echipa performantă pe care şi-a creat-o: ”Am adus alături de mine oameni tineri, dinamici şi persoane cu bogată expertiză profesională, cu certitudinea că echipa pe care am construit-o va pereniza, în domeniul public, dinamica reformei”.

”Domnule Prim-Ministru, mi-aş dori ca reformele pe care le-am iniţiat să fie continuate. Cred că, în situaţia în care forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore în spaţiul public, reforma pe care am început-o este periclitată şi, de aceea, depun în mâinile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii”, încheie Vlad Alexandrescu amplul text publicat pe contul oficial de Facebook.

Vlad Alexandrescu, filolog, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti şi fost ambasador al României la Luxemburg a fost numit ministru al Culturii în luna noiembrie a anului 2015. Vlad Alexandrescu s-a născut pe 22 iunie 1965, la Bucureşti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu.

Vlad Alexandrescu a fost ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg, între anii 2006 - 2011, iar din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare "Fundamentele Modernităţii Europene" al Universităţii din Bucureşti, al cărui director este din 2001.

Între anii 1998 - 2000 şi 2003 - 2005, a fost preşedinte al Asociaţiei cercetătorilor francofoni în ştiinţe umane din Bucureşti. În 2014, şi-a susţinut teza de abilitare în filologie, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

În 1989, a obţinut licenţa în folologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti. În 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea "Summa cum Laude", la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris.
A fost recompensat cu premiul ”Pierre-Georges Castex” al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul ”Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, în 2014.

Vlad Alexandrescu semnează numeroase lucrări de specialitate şi este membru în mai multe societăţi ştiinţifice, printre care The Warburg Institute, Londra (2005), Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell'Università del Salento, Lecce (2005), Asociaţia română de istorie a religiilor (2002) şi Société d'étude du dix-septième siècle, Paris (1998), şi al Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti.

Mandatul său de cinci luni a stat sub semnul negocierilor pentru sculptura ”Cuminţenia Pământului” şi al scandalului de la Opera Naţională Bucureşti. Una dintre priorităţile mandatului său a fost patrimoniul cultural. A oprit lucrările la casa Nanu Muscel, monument aflat în Piaţa Romană din Bucureşti, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz, şi a propus o instrucţiune privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.

Demisia i-a fost cerută de Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL, care a motivat că Vlad Alexandrescu a propus, în nume personal, în timpul vizitei la Vatican, o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. Senatul Uniunii Teatrale din România şi preşedintele acestuia, Ion Caramitru, au solicitat prim-ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe ministrul Culturii, aducând în discuţie ”comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor institulii de cultură, situaţia conflictuală fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.