Din Europa în Statele Unite, ţările se pregătesc pentru campanii de vaccinare ca urmare a anunţului unui nou vaccin eficient de aproape 95% contra Covid-19, dar restricţiile continuă în faţa pandemiei, aşa cum Austria a intrat în carantină naţională de marţi, scrie AFP.
În Statele Unite, din New York până în Seattle, statele şi metropolele au reintrodus restricţiile în ultimele zile pentru a încerca să oprească extinderea epidemiei. Numărul de cazuri recenzate în ţară, cea mai îndoliată din lume, depăşeşte 11 milioane, cu mai mult de 247.000 de morţi de la începutul pandemiei.
Preşedintele ales Joe Biden a estimat că dacă Donald Trump - care nu recunoaşte că a pierdut alegerile prezdenţiale - refuză împreună cu administraţia sa să se coordoneze cu echipa democrată, acest lucru "ar putea duce la mai multe decese" din cauza Covid-19, citând în special urgenţa pregătirii pentru distribuirea vaccinurilor de când vor fi disponibile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Anunţul de luni al societăţii de biotehnologie Moderna că a dezvoltat un vaccin eficient de 94,5%, după cel de săptămâna trecută al laboratorului american Pfizer şi al celui german BioNTech de o eficienţă de 90%, a stârnit un nou val de optimism în lume.
În Statele Unite, cele două vaccinuri ai putea fi autorizate de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) în primele săptămâni din decembrie, a spus luni Moncef Slaoui, responsabil ştiinţific al operaţiunii Warp Speed, numită de Donald Trump să vaccineze populaţia americană.
Acest lucru ar permite vaccinarea a 20 de milioane de americani, prioritari fiind vârstnicii şi cei cu risc, din a doua parte a lunii decembrie, potrivit acestuia, apoi 25 de milioane de persoane pe lună începând din ianuarie.
Directorul Moderna, francezul Stéphane Bancel, a spus pentru AFP că "deja mai multe milioane de doze" de vaccinuri destinate americanilor au fost fabricate în Statele Unite.
Pentru Europa, în schimb, "discuţii avansate" au fost anunţate cu Comisia Europeană pe 24 august pentru cumpărarea a 80 de milioane de doze, dar nicuun angajament ferm nu a fost semnat de atunci. El a prevenit europenii că această "întârziere" ar putea risca să încetinească livrările, alte ţări având prioritate căci au semnat de mai multe luni.
În Franţa, Guvernul se pregăteşte pentru a fi gata să distribuie vaccinul contra Covid-19 din ianuarie dacă acesta este validat şi a acordat de la buget 1,5 miliarde de euro pentru 2021, a asigurat, marţi, purtătorul de cuvânt Gabriel Attal. În ţară, 508 noi decese au fost înregistrate luni, dar numărul de noi cazuri a fost cel mai mic după mai multe săptămâni, potrivit datelor oficiale.
În Belgia, Guvernul a anunţat intenţia de a trata cel puţin 70% din populaţia ţării cu viitoarele vaccinuri şi de a garanta gratuitatea "pentru fiecare cetăţean".
În aşteptarea vaccinurilor, măsurile de restricţie continuă în Europa.
Austria a început marţi o a doua carantină la nivel naţional, cu închiderea şcolilor şi a magazinelor neesenţiale şi face apel la populaţie pentru a rămâne în case până în 6 decembrie, la două săptămâni după impunerea izolării parţiale care nu a stopat epidemia.
Numărul de cazuri a crescut în Austria, cu 10.000 de infecţii zilnic săptămâna trecută într-o ţară cu 8,9 milioane de locuitori.
În Germania, o creştere accentuată a infecţiilor a fost observată de mai multe săptămâni, cancelarul Angela Merkel a făcut apel la reducerea contactelor la minim.
În Italia, unde au fost înregistrate peste 500 de decese de Covid-19 zilnic, autorităţile sanitare au anunţat marţi că au inspectat mai mult de 230 de azile şi centre medicale pentru bătrâni, identificând 37 în care nu se respectau regulile.
Rusia a înregistrat marţi un nou record cotidian cu 442 de decese, epidemia agravându-se în regiunile unde spitalele sunt sufocate sau în care morgile pline se înmulţesc.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a solicitat ţărilor din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să se unească pentru a produce vaccinuri ruseşti în masă, fără a detalia condiţiile comerciale de asemenea proporţie.
Pe lângă vaccinurile Pfizer/ BioNTech şi Moderna, Rusia revendică o eficienţă de 92% pentru vaccinul său Sputnik V, în prezent în faza a treia de teste clinice.
Pandemia a cauzat moartea a 1.328.048 de persoane în lume de la sfârşitul lui decembrie, potrivit unui bilanţ stabilit marţi de AFP.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.