Mai mulţi experţi din Amsterdam au ajuns la concluzia că pictorul olandez Vincent van Gogh a suferit de o afecţiune care i-a provocat episoade repetate de psihoză în ultimele 18 luni de viaţă, informează BBC.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ciuda acestei concluzii clare, experţii olandezi nu au putut să stabilească un diagnostic definitiv care să definească starea mintală generală a artistului.

Cercetătorii spun că renumita cădere nervoasă a pictorului olandez, în urma căruia acesta şi-a tăiat singur o ureche, în 1888, ar fi putut fi un rezultat al consumului excesiv de alcool sau al stresului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vincent Van Gogh a murit din cauza unei răni provocate prin împuşcare, în 1890, iar moartea lui pare să fi fost o sinucidere. 

Mai mulţi experţi în medicină şi istorici ai artei au analizat o serie de dovezi, inclusiv multe dintre scrisorile celebrului pictor olandez post-impresionist.

Printre teoriile care se bucură de mare popularitate în rândul cercetătorilor referitoare la starea mintală a artistului se numără unele care spun că Vincent van Gogh suferea de tulburare bipolară, schizofrenie şi sifilis.

”Un singur lucru nu poate să explice tabloul întreg a ceea ce s-a întâmplat cu Van Gogh”, a spus Arko Oderwald, profesor de etică medicală, pentru The Telegraph.

Louis van Tilborgg, profesor de istoria artei la Universitatea Amstardam, a declarat pentru The New York Times că unele dezbateri referitoare la starea de sănătate a lui Van Gogh au fost ”aprige”.

În iulie, un nou studiu a sugerat că Van Gogh şi-a tăiat întreaga ureche, nu doar o parte din ea, aşa cum se credea până acum.

Tot în iulie, The Art Newspaper anunţa numele tinerei căreia pictorul i-a oferit urechea, însoţită de mesajul următor: ”Păstrează acest obiect cu mare atenţie”. Potrivit acestei publicaţii, femeia în cauză era fiica unui fermier şi se numea Gabrielle Berlatier.

Vincent van Gogh s-a născut în 1853, interesul său pentru artă manifestându-se timpuriu, iar la vârsta de 16 ani a început să lucreze pentru compania Goupil & Co în Haga. A fost însă concediat din lipsă de motivaţie.

Din 1878 s-a mutat în Belgia, într-o comunitate de mineri, Borinage, timp în care a realizat primele schiţe şi desene. Încurajat de fratele său, s-a dedicat total artei de la vârsta de 27 de ani (1880). A călătorit în mai multe zone din Olanda -  Haga, Drent, Nuenen, Brabantul de Nord, unde a lucrat continuu şi s-a inspirat din peisajele rurale şi comunităţile de ţărani.

Vincent van Gogh chiar s-a denumit “pictorul ţăranilor”, influenţat de genul de artă rural - realist al lui Jean-François Millet, Jean-Baptiste Camille Corot şi alţi artişti francezi. 

Pictorul Vincent van Gogh (30 martie 1853 - 29 iulie 1890) este considerat unul dintre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Pânzele sale, expuse în marile muzee ale lumii, sunt extrem de apreciate în rândul colecţionarilor.

Tabloul său intitulat ”Un Portrait du Dr. Gachet”, realizat în 1890, a fost vândut cu 82,5 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa  Christie's la New York în anul 1990. În mai 2015, o altă pânză a artistului olandez, ”L'allée des Alyscamps”, a fost adjudecată cu 66 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York.

Până în prezent sunt cunoscute şi autentificate aproximativ o mie de desene realizare de Van Gogh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.