Vila poetului Octavian Goga, proiectată de arhitectul Horia Creangă în 1938 şi construită în zona Grădina Icoanei, a fost estimată de Artmark Historical Estate între 5 şi 6 milioane de euro, având un preţ de pornire de 4,5 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectată de pionierul arhitecturii moderne româneşti, la dorinţa şi comanda penultimului premier al României interbelice, vila Octavian Goga este una dintre casele simbol ale Capitalei. Numită astfel după primul său proprietar, marele poet şi om politic transilvănean, vila a fost construită între anii 1936-1938.

Imobilul dispune de 15 camere, pe o suprafaţă construită de 1.193 de metri pătraţi. Pe o parcelă generoasă de peste 800 de metri pătraţi de teren din apropierea Parcului Ioanid, Octavian şi Veturia Goga demarau acum mai bine de 80 de ani lucrările pentru construcţia locuinţei lor din Capitală. Impozanta clădire trebuia să reflecte statutul de om politic în plină ascensiune al poetului care, pentru numai 44 de zile, avea să devină prim-ministru al Guvernului României. Iar rezultatul a fost o reuşită deplină.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cei 1.200 de metri pătraţi ai vilei, dispuşi pe cinci nivele, reprezintă una dintre creaţiile de excepţie din portofoliul arhitectului Horia Creangă (printre acestea mai numărându-se clădirea ARO din Braşov, Palatul Culturii din Cernăuţi sau ansamblul cinematografului Patria din Capitală), nepotul marelui scriitor Ion Creangă. Văzut de mulţi critici drept promotorul modernismului în arhitectura românească, Horia Creangă a desenat o clădire simplă şi elegantă în ciuda dimensiunilor impresionante, dominată de faţade drepte şi de spaţii vitrate extrem de generoase.

Imobilul a fost gândit încă de la faza de proiectare pentru a servi unui dublu scop. Trebuia să fie deopotrivă un cămin primitor, însă în acelaşi timp să fie spaţiul în care poetul, academicianul şi omul politic Octavian Goga să poată primi o societate numeroasă. De altfel, soluţiile constructive la care s-a apelat în premieră în epocă(planşee din beton armat) precum şi cele de amenajare interioară, fac din vila Octavian Goga o clădire care poate servi şi astăzi cu succes scopului pentru care a fost edificată.  

Vila a fost până de curând închiriată şi a fost folosită drept reşedinţă personală de către ambasadorul Japoniei în România pentru mai bine de zece ani. Anterior, ea a fost vreme de cinci ani locul pe care reprezentatul Uniunii Europene în România, l-a numit acasă. Însă dincolo de arhitectura deosebită şi de decoraţiunile interioare de excepţie (marmură, lemn masiv de nuc etc.), principalul atu al proprietăţii rămâne amplasamentul. Vila beneficiază de o poziţionare ultracentrală, în inima Bucureştiului şi de o frumoasă gradină de peste 400 metri pătraţi, la care se adaugă discreţia şi liniştea oferite de amplasarea pe o stradă accesibilă doar riveranilor.

Imobilul este disponibil şi la închiriere, la preţul de 19.000 euro/ lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.