Vila matematicianului Isac Moscuna şi casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu, construite la începutul secolului trecut, sunt scoase la licitaţie de Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vila din apropierea Pieţei Unirii din Bucureşti a fost construită între anii 1912-1913 după planurile arhitectului Carol Cortobius. 

Ea are un preţ de pornire stabilit la 550.000 de euro şi o valoare estimată între 650.000 şi 800.000 de euro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Amplasată în vechea mahala Negustori, la intersecţia cu strada Culmea Veche, casa este alcătuită din parter, etaj şi mansardă şi are 7 camere, 3 holuri şi dependinţe. Terenul a fost cumpărat în anul 1912 prin licitaţie de la Primăria Bucureştiului de Isac Moscuna, matematician-statistician ce a lucrat în cadrul Societăţii de Asigurări Naţionale.

Casa cu parter înalt se distinge prin alura neoclasică, dată de proporţiile echilibrate, friza cu caneluri şi compoziţia simetrică. Faţada principală este marcată de două ferestre monopartite supraînălţate cu pervaz de zidărie şi tablă. Uşa de la intrare este flancată de două ferestre cu deschideri în arc bombat şi ancadramente din zid cu cartuş şi ghirlande de flori. Ornamentaţia este reluată şi la nivelul uşii principale. La etaj, în centrul faţadei, se află un balcon cu balustradă din fier forjat. În dreapta şi stânga acestuia se regăsesc două bovindouri cu câte patru deschideri rectangulare, sprijinite pe console masive de zid cu ornamente florale. Partea superioară a ferestrelor este marcată de ornamente cu frunze de acant şi panglici. Mansarda are două deschideri în arc în plincintru şi balcoane cu fier forjat.

Clădirea, renovată în 2006 cu păstrarea elementelor originale, îi va oferi noului proprietar posibilitatea de a deţine o vilă de epocă, emblematică pentru un vechi cartier bucureştean, atestat în izvoarele istorice încă din anul 1669.

Situată în zona istorică Armenească, la intersecţia străzilor Logofăt Luca Stroici şi Speranţei, unde s-a aflat prima locuinţă a lui Mihai Eminescu după sosirea în Bucureşti, se află casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu.

Preţul de pornire a fost stabilit la 2,8 milioane de euro, iar valoarea ei este estimată între 3,5 - 4 milioane de euro.

În Bucureştiul secolului al XVII-lea se forma mahalaua Armenească din ateliere meşteşugăreşti, prăvălii şi cârciumi, toate frumos clădite în jurul Bisericii Armeneşti, aducând în capitală mărfurile, bucatele şi cultura etniei ce a dat numele zonei.

Casa a aparţinut Ecaterinei Procopie Dumitrescu, fiică de doctor şi soţia primarului Procopie Ioan Dumitrescu, fost jurist, politician român liberal şi primar al Bucureştiului în perioadele aprilie 1901 - noiembrie 1902 şi februarie 1910 - ianuarie 1911. În 1877 - 1878, pe când România era angajată în Războiul de Independenţă, capitala nu a avut un primar, locul acestuia fiind luat de un ajutor de primar, în persoana aceluiaşi Procopie I. Dumitrescu. A urmat studii în Drept la Paris, din 1870 intrând în magistratură, unde a rămas doar şase ani, pentru a se dedica apoi carierei politice. La începutul carierei sale a fost prefect al Poliţiei Capitalei, în 1876 – 1877. Pentru activitatea lui a fost decorat Comandor al Ordinului naţional “Steaua României”.

Casa are 21 de camere, terasă interioară de vară şi dispune de curte liberă de aproximativ 500 mp. Pe lângă parfumul specific al zonei, aspectul exterior de conac boieresc se împleteşte cu rafinamentul elementelor arhitecturale de la interior, impecabil restaurate. Pereţii sunt placaţi cu lemn masiv sculptat şi tapetaţi cu mătase, vitraliile sunt decorate cu blazoane, iar grădina din jurul casei, inundată în verdeaţă, are o fântână arteziană şi un foişor.

Casa este disponibilă şi spre închiriere, la preţul de 10.000 euro/lună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.