Încălzirea climatică pune în pericol anumite situri arheologice din Groenlanda. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature, primele urme care atestă prezenţa omului, acum 4.500 de ani, ar putea să dispară din această cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Periculoasă pentru durabilitatea ecosistemelor, încălzirea globală ameninţă istoria şi afectează în Groenlanda vestigii arheologice, unele datând de 2.500 de ani înaintea erei noastre, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature. 

"Cum rata de degradare este direct legată de temperatură şi de umiditatea solului, creşterea temperaturilor şi schimbările de precipitaţii în timpul sezonului de dezgheţ ar putea duce la pierderea de elemente organice cheie precum lemnul arheologic, oasele şi ADN-ul antic", potrivit raportului. Aceste elemente erau înainte protejate în special de prospeţimea solurilor. 

Echipa, condusă de Jørgen Hollesen, a studiat din 2016 şapte situri diferite în vestul şi sudul imensului teritoriu arctic, în jurul capitalei Nuuk. În plus faţă de elementele organice, precum păr, pene, cochilii şi urme de carne, se găsesc aici ruine ale vechilor tabere ale vikingilor. 

Conform proiecţiilor folosite în studiu şi realizate plecând de la diferite scenarii ale încălzirii globale, temperatura ar putea să crească până la 2,6 grade Celsius, ducând la "creşterea temperaturii solului, un sezon de topire mai lung", a explicat pentru AFP specialistul în arheologie ecologică. "Rezultatele noastre arată că de acum în 80 de ani, 30 până la 70% din fracţiunea arheologică de carbon organic (care se găseşte în vestigii) ar putea să dispară", a spus el. 

Aceste elemente, multe dovezi unice ale primilor locuitori din Groenlanda de acum 2.500 de ani înainte de Hristos, sunt în pericol. În raport cu cercetările precedente, "în anumite situri, nu am găsit niciun os intact, nici bucăţi de lemn, ceea ce sugerează că acestea s-au dezintegrat în ultimele decenii", afirmă cercetătorul. 

Pentru conservarea vestigiilor arheologice, ar fi necesare mai multe ploi căci "dacă straturile organice rămân umede, microbii vor avea mai puţin oxigen la dispoziţie pentru a degrada materiile organice", a explicat Hollesen. 

Există mai mult de 180.000 de situri arheologice de-a lungul Arcticii. În Alaska, sute de artefacte au apărut recent din permafrost, acest strat de sol odată îngheţat tot timpul anului care acum tinde să se topească sub efectul încălzirii climatice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.