Documenta, a 15-a ediţie a expoziţiei de artă contemporană din oraşul german Kassel, la care sunt prezenţi 1.500 de artişti, tocmai s-a deschis pe un fundal de controverse ce reaprinde tensiunile peste Rin, crie Le Figaro. Sunt aşteptaţi un milion de vizitatori. Din România, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, Dan Perjovschi, a fost invitat să prezinte desene în spaţiul urban, potrivit site-ului expoziţiei.
Vandalism, acuzaţii de antisemitism: a 15-a ediţie a Documenta, prestigioasă întâlnire germană a artei contemporane, s-a deschis cu multe controverse. Manifestarea, care transformă la fiecare cinci ani liniştitul oraş Kassel în furnicar al lumii artei, a debutat sâmbătă dar se vorbeşte despre ea de mai multe luni.
"Documenta promite să fie radicală, de la invitaţi la operele lor, trecând prin locaţii de expoziţie", a spus directoarea sa Sabine Schormann în cadrul unei prezentări pentru presă. Pentru prima dată, un colectiv de artişti a fost desemnat că conducă manifestarea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Grupul „Ruangrupa” este format din designeri din Jakarta, Indonezia. Vor să arate o viziune a artei mai puţin centrată pe Europa sau pe Statele Unite şi să atragă atenţia asupra efectelor negative ale capitalismului, colonizării şi structurilor patriarhale. Această tânără direcţie artistică a trecut prin săptămâni de turbulenţe când a fost dezvăluită participarea colectivului palestinian The Question of Funding, foarte critic faţă de ocupaţia israeliană.
O postare anonimă pe blog, semnată de o anumită „Alianţă împotriva antisemitismului Kassel” în ianuarie, îi acuza pe aceşti artişti că sunt legaţi de mişcarea BDS, care pledează pentru boicotarea Israelului din cauza ocupării teritoriilor palestinienilor.
BDS a fost etichetată drept „antisemită” de către Parlamentul german în 2019 şi nu are dreptul la finanţări din bani publici. Cu toate acestea, aproximativ jumătate din bugetul Documenta - 42 de milioane de euro - provine de la statul federal. Mai multe mass-media germane au criticat la rândul lor participarea colectivului, determinând Ruangrupa să condamne într-o scrisoare deschisă „încercările cu rea-credinţă de a delegitima artiştii şi de a-i cenzura preventiv pe baza moştenirii lor etnice”.
Luna trecută, vandali au pătruns în spaţiul unde sunt expuse lucrări ale artiştilor palestinieni, acoperind pereţii cu graffiti. Cel puţin unul dintre mesaje era încă vizibil săptămâna aceasta între picturi şi fotografii care documentează viaţa grea din Fâşia Gaza, a descoperit AFP în timpul unei vizite.
Într-o serie de colaje, artistul palestinian Mohammed al-Hawajri suprapune imagini din Gaza cu lucrările marilor maeştri ai artei occidentale: Delacroix, Chagall, Van Gogh şi mai ales Picasso şi capodopera sa pacifistă "Guernica". Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, a fost de partea Ruangrupa şi al invitaţilor săi. "Antisemitismul nu are loc la Documenta”, a clarificat ea. "În acelaşi timp, libertatea artistică este un punct cheie”.
La Documenta, Dan Perjovschi a fost invitat să prezinte o selecţie a desenelor sale actuale în spaţiul urban. În solidaritate cu Ucraina, trei motive intitulate "Anti War Drawings" 2022, au fost instalate pe trei bannere de pe faţada Muzeului Fridericianum pe 2 martie 2022. În cadrul expoziţiei, Dan Perjovschi va atrage din nou atenţia asupra problemelor urgente ale timpului nostru în spaţiul urban Kassel.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în oraşul Kassel se afla un mare lagăr de muncă forţată, înainte de a fi în mare parte distrus de bombardamentele aliaţilor.
Înfiinţarea Documenta în 1955 a avut scopul de a restabili locul Germaniei pe scena culturală după persecuţiile naziste ale avangardei artistice. Documenta este acum un loc important de întâlnire pentru arta contemporană, alături de Bienala de la Veneţia. Timp de 100 de zile, lucrările a peste 1.500 de artişti sunt aşteptate să atragă cel puţin un milion de vizitatori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.