Valer Dellakeza, marele actor al Naţionalului craiovean, va fi omagiat de Ziua Mondială a Teatrului, la împlinirea vârstei de 80 de ani.
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova aniversează, duminică, Ziua Mondială a Teatrului prin trei evenimente.
De la ora 11.00, în Sala „I.D. Sîrbu”, este programat un eveniment dedicat marelui actor Valer Dellakeza cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, o întâlnire emoţionantă găzduită de criticul de teatru Marina Constantinescu.
Valer Dellakeza, actorul care şi-a legat renumele de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” s-a născut pe 29 martie 1942 în Craiova. În cei 62 de ani de activitate pe scena craioveană, dar şi pe scenele teatrelor internaţionale, a jucat în piese de referinţă ale celor mai importanţi dramaturgi români şi a făcut roluri de anvergură din dramaturgia universală. Dellakeza a colaborat cu regizori importanţi ai scenei româneşti, de la Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornişteanu, până la Tompa Gábor, László Bocsárdi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci.
Debutul pe scena craioveană a avut loc în 1954, la vârsta de 12 ani, cu un rol principal într-o piesă sovietică, Să nu-i zici pe nume în regia lui Ion S. Bologa. În 1962 a fost angajat, prin concurs, pe post de Actor corp-ansamblu la Naţionalul craiovean, unde s-a făcut remarcat într-o serie de roluri importante. În 1964 este admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asist. univ. Octavian Cotescu. După absolvire este repartizat la Teatrul Naţional Craiova. Până în 1989 a interpretat zeci de roluri memorabile, iar în 1989 se face remarcat în lumea teatrului cu rolul Unchiul Vanea din piesa „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Mircea Cornişteanu, rol pentru care primeşte Premiul U.T.C. (Uniunea Tineretului Comunist). Dar apogeul carierei se petrece în 1999 cu Truffaldino din spectacolul „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni în regia lui Vlad Mugur, pentru care Revista Scena îl declară cel mai bun actor al anului iar juriul UNITER îi conferă premiul pentru cel mai bun actor al stagiunii.
În anii '90, a colaborat cu regizorul Silviu Purcărete în spectacole de referinţă pentru teatrul european şi mondial, cu care a făcut o serie de turnee internaţionale de prim rang. Dellakeza a fost Madam Ubu în „Ubu rex cu scene din Macbeth” după A. Jarry şi W. Shakespeare (1990-91), Demetrius în „Titus Andronicus” de W. Shakespeare, (1991-92), Egist în „Orestia” după Eschil, (1997-98), Ducele Orsino în „A 12-a noapte” de W. Shakespeare, Bernardin în „Măsură pentru măsură” de W. Shakespeare. Pentru aceste spectacole realizate de Purcărete la Craiova, Teatrul Naţional Craiova a primit 12 premii internaţionale la cele mai mari festivaluri de teatru din lume, pe patru continente.
Valer Dellakeza este cunoscut şi datorită rolurilor interpretate în film, iar din anul 2004 este Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova. În 2012 a devenit Cetăţean de onoare al Municipiului Craiova, un an mai târziu a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” acordat de Preşedintele României Traian Băsescu, în 2019 a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Ofiţer” acordat de preşedintele României Klaus Iohannis.
În anul 2012 a fost din nou premiat de către UNITER pentru întreaga activitate iar în 2013, primeşte al treilea premiu UNITER, pentru rolul Domnul Tot, din spectacolul „Familia Tót”, regia László Bocsárdi. În 2014, a fost sărbătorit cu mare fast prin spectacolul „Dellakeza de la Teatru, 60 de ani pe aceeaşi scenă”. Un actor pentru eternitate.
Instalaţia performativă Ziua Hektomeron, un proiect recent premiat de către Senatul UNITER la care şi-au adus contribuţia 100 de regizori din 100 de ţări va fi difuzat online de la ora 12.00 p.m. pe website-ul proiectului, www.hektomeron.com; tot online, de data aceasta pe pagina de facebook a teatrului se va transmite în regim de live streaming premiera regizoarei ucrainene Tetiana Shelepko care lucrează chiar în aceste zile la un performace ce se va desfăşura în Kiev în singurul teatru de limbă engleză din Ucraina, transformat în aceasta perioadă în adevărat buncăr pentru artiştii independenţi din Ucraina.
De la ora 18.00, spectatorii români vor putea urmări pe pagina de facebook a Teatrului Naţional Craiova (www.fb.com/tncms.oficial) premiera spectacolului „Noua Ordine Mondială/ New World Order” de Harold Pinter în regia Tetianei Shelepko, artistă ce a reprezentat Ucraina în proiectul Hektomeron. Deşi Kievul se află sub asediu, Tetiana continuă să lucreze pentru premiera spectacolului „Noua ordine mondială” de Harold Pinter, iar premiera va fi transmisă live pe internet şi preluată de mai multe teatre din Germania, Slovacia, Portugalia, iar în România, de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.
„În timpul războaielor, teatrul devine un adăpost pentru suflete, ne permite să evadăm din nebunia războiului”, explică ea.
„New World Order/ Noua Ordine Mondială” este un spectacol de 12 minute, una dintre cele mai intense şi cu siguranţă cea mai scurtă piesă a lui Harold Pinter. Spectacolul „New World Order” s-a născut în adăpostul de bombe şi a fost inspirat de diverse declaraţii politice referitoare la război şi la modul în care acestea corespund vieţii oamenilor care sunt în afara „jocului”, dar doar suferă de pe urma lui. „Noua ordine mondială - o piesă într-un act scrisă de Harold Pinter în 1991. Anul în care Ucraina a devenit independentă. Anul în care Noua Ordine Mondială trebuia să aibă loc şi să promoveze democraţia. A eşuat”, spune Tetiana Shelepko.
De la declanşarea invaziei, Teatrul ProEnglish, un mic teatru independent din Kiev unde se joacă piese şi se învaţă în limba lui Shakespeare, s-a transformat într-un „art shelter”, un adăpost pentru artişti. Trupa s-a instalat la subsolul teatrului pentru a rezista. Pe toate planurile. France24 a stat de vorbă cu aceşti artişti determinaţi să câştige războiul împotriva Rusiei. Pe 24 februarie, în urma unui telefon, directorul Teatrului ProEnglish, Alex Borovensky, a aflat că războiul a izbucnit şi că tancurile ruseşti au pătruns în Ucraina. „Am închis telefonul şi imediat am auzit exploziile şi sirenele. Era ireal, nu voiam să cred ce se întâmplă. Eu şi partenera mea ne-am făcut bagajele şi am decis să ne instalăm la subsol. La sfârşitul zilei, ne-am uitat cu toţii la „Misiune imposibilă 4” , pentru că în final, Tom Cruise distruge Kremlinul”, declara Alex pentru France24.
În câteva zile, actorul, fost profesor de engleză, a devenit un luptător al rezistenţei. A început cu blocarea ferestrelor celor două camere cu vedere la stradă, transformarea sălii unde aveau loc spectacole în dormitor şi a continuat cu adăpostirea oamenilor din clădire pe timp de noapte sau atunci când sirenele anunţă un atac aerian, acordarea de interviuri pentru publicaţiile anglofone pentru a povesti despre situaţia din Kiev şi din Ucraina, descărcarea camioanelor cu ajutoare umanitare şi repartizarea lor în cartier... ”În fiecare zi, oamenii îmi propun să plec colo sau dincolo..., însă eu vreau să rămân. Vreau să văd cu ochii mei ce se petrece. Rezistenţa mea este arta şi este ceea ce vreau să împărtăşesc, de aceea voi rămâne în Kiev”, povesteşte el.
Evenimentele organizate de către Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului se pot urmări gratuit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...