"Time to set the cage on fire", prima expoziţie în România a artistului Gino Rubert, unul dintre cei mai apreciaţi şi bine cotaţi pictori contemporani din Spania, va fi deschisă joi, de la ora 19.00 la Bucureşti, în spaţiul Galeriei Mobius (strada Piaţa Amzei, nr. 13).
Artist multidisciplinar, cu un vocabular vizual amplu, articulat într-o gamă largă de medii, de la pictură, la colaj, desen, instalaţii video şi sculptură, Gino Rubert este un explorator atent al graniţelor fine trasate pe harta relaţiilor dintre individ şi spaţiul social în care acesta se manifestă.
"Cele mai recente lucrări pe pânză, desene şi obiecte răspund la două preocupări. Pe de o parte, simţeam nevoia unei reprezentări a spaţiului emoţional, dar şi a mediului social din jurul meu, într-un efort de a înţelege lumea şi de a o menţine astfel la o distanţă favorabilă; de aici provin ironia, umorul şi aerul magic din practica mea artistică. Pe de altă parte, am simţit nevoia de a demistifica actul creativ şi operele de artă în sine, aducându-le în sfera funcţiilor cotidiene şi obişnuite, cum ar fi recunoştinţa, de exemplu. Portretele fotografice alb-negru inexpresive, vechi şi noi, au fost întotdeauna prezente în practica mea. Cred că asta are de-a face cu o anumită obsesie pentru moarte şi cu modul în care ea ne priveşte din străfundul privirii celorlalte persoane. Transformând şi relocând aceste personaje în roluri şi decoruri noi, aş spune că aspir la sau mă joc cumva cu ideea de "a readuce morţii la viaţă"", spune Gino Rubert.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Gino Rubert este un pictor figurativ, dar, în ciuda originilor sale în realismul pictural, lucrările sale întind capcane privitorilor, fiind mult mai complexe decât par iniţial. Uneori amestecă fotografia cu pictura, înglobând imaginea fotografică în suprafaţa picturii; alteori foloseşte un limbaj mozaical, prin intermediul colajului. În aceste lucrări, obiectul real se dublează cu cel al iluziei picturale. Ca o extensie a acestei preocupări, în câteva lucrări mai recente, Rubert a înglobat în suprafaţa pânzei elemente de lumină, care se schimbă şi contribuie la crearea unei iluzii picturale. Subiectele reprezentate pe pânză îşi desfăşoară narativele marcate de o alternanţă între imagini ascunse, care sunt ulterior dezvăluite prin transparenţă.
Personajele din lucrările lui Rubert sunt poziţionate în interioare şi sunt distribuite în aceste spaţii în poziţii destul de incomode şi, prin urmare, dezorientante. În timp ce compoziţia rezultată este complexă şi atent construită, există o stranietate în ceea ce priveşte distribuţia incomodă a personajelor în cadrul lucrărilor. Potrivit lui Rubert, în urma perioadei sale la Roma, a început să lucreze cu fotografia, iar picturile nu îşi au punctul de plecare în compoziţia de ansamblu, ci în distribuţia iniţială a elementelor fotografice, majoritatea fiind chipuri. Acestea determină apoi evoluţia poziţiei corpurilor reprezentate, iar de acolo restul compoziţiei, extras din textul scrie de dr. William Jeffett (Curator al Muzeului Salvador Dalí, St Petersburg, Florida) pentru catalogul expoziţiei "Fatamorgana".
Gino Rubert, născut în Mexico City (1969), este un artist catalan cu origini mexicane. Deosebit de excentric şi greu de încadrat într-o categorie, explorează o varietate de discipline în cadrul practicii sale artistice. Acestea includ scrierea de romane romantice, crearea de piese, compunerea de hit-uri muzicale şi prezenţa pe scenele de stand-up pentru a ironiza atât lumea artei, cât şi propria sa persoană. Lucrările sale au fost expuse la importante muzee, galerii şi centre de artă, printre care Walker Art Center din Minneapolis, Muzeul de Artă al Universităţii Naţionale din Columbia din Bogotá, Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei din Barcelona, Galeria Claire Oliver din New York, Galerie Michael Haas din Berlin, Galeria Mizuma din Tokyo şi Galeria Senda din Barcelona.
"Time to set the cage on fire" va fi deschisă până la 11 noiembrie, la Mobius Gallery, în Piaţa Amzei nr. 13, Bucureşti.
Program de vizitare: miercuri - sâmbătă, de la ora 15.00 până la ora 20.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.